Amerikkalainen Kurpitsapiirakka eli Pumpkin Pie on Makumatka Syksyyn
Kun syksy saapuu, oranssit ja ruskeat värit valloittavat visioni, ja myös amerikkalainen kurpitsapiirakka herättää makunystyröitä.
Ah, niin paljon hyvää ja herkullista. Katso, miten onnistuin pumpkin pie valmistuksessa.
Amerikkalainen kurpitsapiirakka on erikoinen
Amerikkalainen kurpitsapiirakka ei ole se kaikista tutuin piirakkavaihtoehto Suomessa eikä varmasti muuallakaan pohjoisessa. Kyllä me täällä tiedetään, mikä se on, miksi se on ja mistä se tulee, mutta täälläpäin nautimme enemmän mustikkapiirakasta. Se on tuttu ja turvallinen, mutta samaan aikaan myös vallattoman herkullinen.
Näemme kurpitsasta valmistettuja herkkuja useasti kansainvälisistä elokuvista, sarjoista ja sosiaalisesta mediasta. Nykyään se on ajatuksena entistä tutumpi, mutta silti vieras omassa ruoanlaitossa. Ainakin itselläni. Olen saanut vuosien varrella marinoitua kurpitsaa, kurpitsakeittoa ja kaivertanut kurpitsaa vuosittain halloweenin tullen. Siihen se on kuitenkin jäänyt.
Valmistan paljon erilaisia ruokia ja jälkiruokia, mutta en ole koskaan ennen valmistanut amerikkalaista kurpitsapiirakkaa vaikka olen aina halunnut maistaa, miltä se maistuu. Pumpkin spice latte kuuluu kyllä ehdottomasti suosikkijuomiin syksyllä ja varmistankin, että yksikään syksy ei vilahda ohitseni ilman kupillista. Jos et ole vielä maistanut, suosittelen. Se on makea juoma, josta kuplii syksyinen tunnelma.
Kaiken kaikkiaan helppo kurpitsapiirakka on ollut tavoitteenani jo monta syksyä, mutta vasta tänä vuonna onnistuin siinä.
Miksi kurpitsapiirakka on erikoinen?
Kurpitsapiirakka on erikoinen, koska se ei ole suosittu suomalaisessa kulttuurissa. Sen maku on myös hyvin mausteinen, muistuttaen jopa piparkakkua.
Minä pidän sen mausta, koska ennen kaikkea se muistutti myös joulua ja pidän jouluisista mauista. En kuitenkaan pysty syömään sitä useasti, koska sen ominainen maku vaatii totuttelua herkullisuudestaan huolimatta.
Helppo kurpitsapiirakka valmistus
Voiko kurpitsapiirakan valmistus olla helppoa? Aluksi luulin niin, kunnes aloin testaamaan reseptejä ja kokeilemaan makuja. Maut on tärkeä saada sopimaan yhteen, jotta piirakka ei olisi mitenkään epämiellyttävä.
Voin jo heti alkuun kertoa, että kurpitsasoseen metsästys suomalaisista ruokakaupoista ei ole mitään lastenleikkiä. Heti alkuun kaupassa tuntui siltä, että nyt pitäisi varustautua kompassilla ja sotamaalaukset poskilla. Kurpitsasoseen metsästys alkakoon!
Noh, siinä vaiheessa, kun luin sormen avulla kaikki soseet mangosta päärynään tajusin, että valmis kurpitsasose on menetetty tapaus. Yksinkertaisesti sanottuna sen suhteen oli pakko luovuttaa, koska sitä ei vain ollut.
Seuraavaksi suuntasin hevi-osastolle, jossa minua odotti kaunis näky erilaisia kurpitsoja isoista pieniin ja vihreistä oransseihin. Toiset sileäpintaisia ja toiset taas rosoisia pinnalta. Eri kokoisia. Eri lajikkeita. Erityisiä.
Yksi vinkki, jonka annan kurpitsan ostoon on, että kannattaa ottaa painavampi kurpitsa kuin mitä reseptissä sanotaan, koska kuoria ja kantaa ei käytetä soseessa. Astelin sitten seuraavaksi kassalta tyytyväisenä pieni, oranssi kurpitsa kainalossa kohti kotia.
1. Kurpitsan paisto uunissa
Kurpitsan paisto uunissa on helpompaa kuin voit kuvitella. Itse huuhtelen kurpitsan ennen kun käytän sitä ruoanlaitossa. Sen jälkeen kurpitsa leikataan kahtia, jonka jälkeen kovan varren pitäisi irrota helposti, kun kurpitsa on leikattu ylhäältä alaspäin molemmilta puolilta. Kurpitsansiemenet kaavitaan sisältä, koska niitä ei tarvita soseen valmistuksessa. Sitten kurpitsan puolikkaat asetellaan pellille niin, että sisäpuoli on peltiä vasten ja kuori yläpuolella.
Kurpitsa paistuu uunissa noin 1 tunnin verran, jonka aikana keittiöön leijuu erittäin makea tuoksu, jonka aistii vähitellen. Kun kurpitsa on ollut uunissa aikansa, se otetaan pois ja pehmeä sose kaavitaan kuoresta ja soseutetaan. Saatat huomata pellille ilmestyneen nesteen, joka kuvastakin näkyy. Se on kurpitsasta itsestään muodostunut karamellinmakea neste, mitä ei tarvitse säikähtää.
2. Piirakkapohja
Tämä saattaa nyt hieman kuulostaa tekosyyltä, vaikkei se oikeasti ole: Päätin käyttää valmispiirakkataikinaa (tunsin jo vaikeroivan hengähdyksesi), koska sellainen meillä oli pakastimessa ylimääräisenä. Odotti hiljaa omaa vuoroaan. Kyllä, siellä hienosti odotti ja joka kerta katsoi minua toiveikkain katsein kun avasin pakastimen oven saadakseni sieltä pakastemustikoita aamupuuroon. Sen vuoro oli koittanut.
Käytin murotaikinaa, koska sopivasti olin valmistamassa makeaa piirakkaa. Se oli helppo ja nopea vaihtoehto sen jälkeen, kun kurpitsasose oli vienyt enemmän aikaa. Kuitenkin, piirakkataikinan pystyy helposti valmistamaan myös itse samaan aikaan, kun kurpitsa on uunissa.
3. Täyte
Ensin olin varma, että täytteen valmistuksessa tulen kohtaamaan haasteita. Missä järjestyksessä mikäkin aines laitetaan. Kurpitsapiirakka täyte valmistuu helposti sekoittamalla kaikki täytteen ainekset yhteen. Itse jätin kerman viimeiseksi, kun olin sekoittanut kaikki muut yhteen. Silloin näin selkeästi täytteen koostumuksen ja puuttuuko sieltä jotain.
Kuohukerman sijasta voi käyttää perinteisen reseptin mukaan kondensoitua maitoa, mutta silloin jättäisin maissitärkkelyksen ja sokerin pois, koska kondensoitu maito on jo ennestään makea.
4. Kerma ja tarjoilu
Perinteisesti amerikkalainen pumpkin pie tarjoillaan kermavaahdon kanssa. Se on yksinkertainen ja tasoittaa piirakan mausteisia makuja. Kermavaahtoa tarjotaan yleensä suuren nokareen verran palaa kohden.
Ylimääräinen kurpitsasose
Kurpitsasta saa onneksi valmistettua niin paljon ainutlaatuisia ruokia, joten ylimääräinen kurpitsasose ei ole kenellekään haitaksi. Kunhan ei vain syö, jos on allergia tai se ei sovi vatsalle.
Kurpitsasose säilyy jääkaapissa viikon ja pakastimessa kuukausia. Siitä voi valmistaa keittoja tai muita leivonnaisia.
Jopa isoäitini oli mielissään kurpitsaisesta mausta.
Paras kurpitsapiirakka resepti
28 cm piirakkavuoka
Ainekset
1 piirakkapohja (400g) (valmis tai itsetehty)
TÄYTE
- 420 g kurpitsasosetta
- 1 kananmuna
- 3 keltuaista
- 2 rkl erikoisvehnäjauhoja
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 80 g sokeria
- 95 g fariinisokeria
- ½ tl suolaa
- 1 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- ¼ tl muskottipähkinää
- 1 neilikka jauhettuna
- 2 dl kuohukermaa
VALMISTUS
- Jos valmistat kurpitsasoseen itse, lue ohjeet kohdasta “1. Kurpitsan paisto uunissa”. Jos sinulla on valmis kurpitsasose, aloita levittämällä piirakkataikina tasaisesti vuokaan.
- Paista piirakkapohjaa aluksi 200°C 5 minuuttia
- Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen, ja kaada piirakkapohjan päälle tasaisesti.
- Laske uunin lämpötilaa 175°C:een ja paista piirakkaa 50 minuuttia.
Vinkki:
- Kurpitsapiirakan tarjoiluun sopii erinomaisesti kermavaahto (ei lisätty ohjeeseen).
- Täytteen valmistuksessa kuohukerman sijasta voi käyttää myös perinteisesti kondensoitua maitoa, jolloin reseptiin ei tarvitse laittaa sokeria ja maissitärkkelystä.
Kommentoi