
Juhlapöydän Voileipäkakku, jota Perheemme Aina Valmistaa
Voileipäkakku on tuttu juhlaherkku Skandinavian maissa, kuten Ruotsissa ja Suomessa, mutta myös Virossa.
Helppo voileipäkakku ei kuitenkaan ole kuten tavalliset makeat kakut vaan se on suolainen. Kakku ei näytä suoranaisesti voileivältä, mutta on valmistettu samoista aineksista, mitä voileivällä käytetään. Esimerkiksi, tuorejuustoa, kinkkua ja juustoa.
Emme silti kutsu jokapäiväistä voileipäämme voileipäkakuksi.
Muoto ja suunnittelu toimii samoin kuin makeissa kerroskakuissa. On kerroksia, välissä täytettä ja päällinen on koristeltu. Maku ei ole kuitenkaan läheskään sama. Pohjana ja kerroksina käytetään vaaleaa leipää, ruisleipää ja jopa näkkileipää.
Näkkileipää?!
Kyllä, ja voin sanoa, että oli jopa parempaa kuin perinteinen voileipäkakku. Menin jopa laskuissa sekaisin, montako palaa olin syönyt.
Näkkileivän voisi kuvitella olevan todella kuiva ja kova, mutta se on kaikkea muuta. Hyvin kostutettuna kakku on valmis syötäväksi jo samana iltana (jos sen valmistaa aamupäivällä tai päivällä)
Voi myös olla mahdollista, etten malttanut odottaa seuraavaa päivää, koska liian hyvää voileipäkakkua on vaikea vastustaa. Onneksi tuli maistettua jo samana iltana, koska se oli niin taivaallisen hyvää. Oikeasti!
Joskus voileipäkakku voi olla liian vetistä, eli kostutettu liikaa. Joskus taas liian kuivaa.
Onpa hankalaa.
Miten sitten voi onnistua, jos ei halua epäonnistua?
Elämän suuria kysymyksiä, mutta tässä tapauksessa tarvitset vain hyvän reseptin.
Puhutaan nyt kerroksista ja mitä ne sisältävät.
Leipiä on monia eri vaihtoehtoja, joita käyttää. Ruokakaupoista saa erikseen voileipäkakkuun tarkoitettua leipää, mikä on valmiiksi viipaloitu pitkiksi viipaleiksi. Muuten käyttöön sopii tavallinen paahtoleipä ja ruisleipä. Erilaisia leipä pohjia kannattaa itse kokeilla. Silloin saa parhaiten tietää, mistä pitää eniten. Ei se mitään rakettitiedettä ole. Mieti esimerkiksi, millainen oma voileipämielitymyksesi on. Tästä saattaa olla apua myös voileipäkakun valmistuksessa.
Leivät kostutetaan liemessä, johon on lisätty liha- tai kasvisliemikuutiota, riippuen makuyhdistelmistä. Kalavoileipäkakuissa suosittelen käyttämään kalaliemikuutiota.
Kovemmat leivät tarvitsevat enemmän kostutusta, kuin pehmeät leivät. Mutta eivät kuitenkaan liikaa. Pyritään säilyttämään sopivasti kostutettu leipä.

Voileipäkakku täyte
Ihanan kermainen voileipäkakku täyte valmistetaan tuorejuustosta tai sulatejuustosta. Niitäkin on saatavilla eri makuja, mikä tekee jokaisesta tekemästäsi voileipäkakusta uniikin. Maidottomaan kakkuun käytetään majoneesia.
Jos on mahdollista tehdä voileipäkakku maidolla, niin suosittelen sitä. Majoneesi on hyvin tuhti, mutta siitäkin on olemassa vähärasvaisia vaihtoehtoja.
Lisukkeena voidaan käyttää jopa maksamakkaraa.
Kuten huomaamme, makuyhdistelmiä on monia, ja jokainen paras voileipäkakku täyte on omalla tavallaan erityisen hyvä. Itse en ainakaan osaa päättää, mikä maku on suosikkini. Voinko valita kaikki?
Mitä voin laittaa lisukkeiksi, jotta tulos olisi hyvä ja helppo voileipäkakku?
- Kinkku
- Kana
- Lohi
- Tonnikala
- Katkaravut
- Tomaatti
- Kurkku
- Oliivit
- Juusto
- Viinirypäleet
- Hummus
- Fetajuusto
- Punajuuri
Kuten huomaat, lista on pitkä ja värikäs. Se voisi jatkua ja jatkua.
Kaikkia lisukkeita en kuitenkaan laittaisi samaan kakkuun, vaan tekisin erikseen niin, että minulla on yksi kinkkuvoileipäkakku ja toinen lohivoileipäkakku.
Kinkun kanssa sopii hyvin juusto, kurkku ja tomaatti. Kun taas lohivoileipäkakku sointuu hyvin katkarapujen, kurkun ja sitruunan kanssa. Välimeren voilepäkakku valmistuu käyttämällä hummusta, oliiveja ja fetajuustoa. Myös viinirypäleet sopivat hyvin esimerkiksi koristeluun.
Nykyään myös kasvisvoileipäkakku on ollut suuressa suosiossa, ja syystäkin.
Kaikki yhtä herkkua!
Voileipäkakun koristelu on helpompaa, miltä se näyttää!
Jos esimerkiksi valmistat katkarapuvoileipäkakun, haluat käyttää katkarapuja täytteeseen, mutta myös koristeluun. Et siis laita siihen kinkkua, koska paras voileipäkakku täyte vaatii yksinkertaisuutta.
Koristeiden asettelu ja sommittelu on itsestään kiinni, miten sen toteuttaa. Apua voi kysyä perheen taiteilijoita, jos niitä on tai etsiä netistä inspiraatiota. Nykyään netin avulla löytyy apua mihin vaan, kakun koristeluun tai selkävaivoihin. Netti kertoo kaiken, mikä meitä vaivaa, mikä on oikein ja mitä pitäisi tehdä. Onneksi, kun etsii koristeet voileipäkakkuun, ei tarvitse miettiä, voiko tietoon luottaa tai ei, sillä inspiraation saa enimmäkseen kuvista, ja kyllähän niihin luottaa, kun omin silmin näkee.
Joskus voi luottaa vain omiin taitoihin ja antaa palaa. Tehdä uniikin voileipäkakun, juuri oman näkemyksen mukaan ja oman maun mukaan.

Miten voileipäkakku koristellaan?
Koristeluun käytetään vihanneksia, kuten kurkkua ja tomaattia sekä vihreitä yrttejä, mitkä lisäävät raikasta ilmettä.
Kauniit yrtit ja salaatit koristeluun (tuoreet):
- Rucolan versot
- Basilika
- Salaatti
- Pinaatti
- Ruohosipuli
- Tilli
- Idut
- Herneenversot
Suosittelen valitsemaan näistä muutaman, jolloin kakku ei näyttäisi liian sekavalta. Esimerkiksi basilika ja pinaatti muistuttavat ulkonäöltään toisiaan, joten en laittaisi molempia niitä yhteen kakkuun.
Eriväriset salaatinlehdet tuovat kaunista näkyvyyttä voileipäkakkuun, joten niitä kannattaa soveltaa.
Monesti koristeluun käytetään vain vihreää, jolloin lopputulos on selkeän minimalistinen.
Kakun voi tehdä myös kokonaan punaiseksi käyttämällä punaista tomaattia, paprikaa, chiliä, retiisiä ja kranaattiomenaa.
Kun kakku on koristeltu, on aika alkaa miettiä seuraavaa vaihetta…
Voileipäkakun tarjoilu, ehkä se helpoin osia.
On mietittävä tuleeko kakku juhliin esille ulkona tai sisällä, kuinka pitkäksi aikaa ja kuinka paljon kakkua tulee luultavasti syötyä.
Se kannattaa ottaa jääkaapista ulos vasta silloin, kun tarjoilu lähenee. Etenkään kala ja katkaravut eivät halua olla kauaa huoneenlämmössä, koska ne menevät helposti pilalle. Sama pätee kinkkuunkin, mutta se kestää huoneenlämpöä pidempään kuin merenelävät.
Huh! Nyt ollaan jo melko mestareita.
Koska kyseessä on jälkiruokakakku, tarjoillaan se kylmänä. Tämä ei kuitenkaan ole arkiruokaa (valitettavasti), joten sitä tarjoillaan perhejuhlissa, kuten häissä, valmistujaisissa, hautajaisissa, syntymäpäivillä jne.
Itse tekisin jopa tavallisena viikonloppuna. Se vain on niin hyvää!
Voileipäkakku ohje
15-20 annosta
Ainekset
Pohja:
20 viipaletta leipää
Täyte (2 kerrosta):
- 600 g lihaa, lohta, kanaa, kinkkua
- 400 g majoneesia
- 400g tuorejuustoa
- Suolaa
- Pippuria
KORISTELU
- 100 g majoneesia
- 200 g tuorejuustoa
- 150 g juustoraastetta
- 300 g vastaavaa lihaa, mitä täytteessäkin
- Salaattia
- Viinirypäleitä/ oliiveja / tomaattia / kurkkua
- Yrttejä















Kommentoi