Kevyt Kesäkeitto Ohje, Jonka Valmistan Tuoreista Vihanneksista
Kesäkeitto on nimensä mukaisesti valmistettu kesän tuoreimmista vihanneksista ja juureksista.
Nyt kun tuoreita vihanneksia on saatavilla, niitä kannattaa hyödyntää kaikessa mahdollisessa, kuten kesäkeitto ohjeessa.
Ei ehkä selleriä aamupuuroon, mutta ymmärrät tarkoituksen.
Vihannekset ovat terveellisiä ja jo sen takia meidän pitäisi lisätä niitä ruokavalioomme, jos emme vielä ole niin tehneet, sillä niistä valmistuu helposti kevyt keitto.
Esimerkiksi kesäkeitto on helppo tapa käyttää oman pellon porkkanoita ja perunoita, jos suinkin mahdollista.
Voit toki tehdä sitä minä vuodenaikana tahansa pakastevihanneksista, mutta tuoreista aineksista saa aina paremman lopputuloksen.
Tähän keittoon voit laittaa mitä vihanneksia löydätkään tai sitten valita ainekset huolitellusti ohjeen mukaan.
Pääaineksena toimii peruna. Se on muutenkin yleinen vihannes useimmissa keitoissa. Sen voi kuoria tai lisätä keittoon kuorineen pilkottuna.
Jos peruna ei maistu, sen voi hyvin jättää pois. Eihän se kevyt keitto vain perunasta koostu.
Kevyt kesäkeitto sopii hyvin tarjoiltavaksi luonaaksi tai illalliseksi. Kesällä emme muutenkaan välitä paljon kuumista keitoista verrattuna muihin vuodenaikoihin.
Keittoa tekee mieli kylmänä talvipäivänä tai sateisena syysiltana, mutta niin myös kesäisinkin.
Yleensä en pidä raskaista keitoista kesällä, jolloin perinteinen kesäkeitto sopii paremmin kuin hyvin.
Ensinnäkin, ne ovat kuumia, ja kesä on aikaa, jolloin kaikista raikkaimmat jäiset juomat maistuvat. Toiseksi, silloin syömme enemmän tuoreita hedelmiä ja vihanneksia kuin tuhteja ruokia.
Perinteinen Kesäkeitto ja sen terveyshyödyt
Perinteinen kesäkeitto on terveellinen, mutta miksi? Kesäkeitossa on paljon hyviä puolia, sillä sen sisältävät vihannekset hehkuvat terveellisyyttä.
Eri vihannekset ja juurekset omaavat eri vitamiineja, joita on hyvä saada. Ne auttavat pitämään kehosi terveenä ja nuorena.
Kaikki tuoreet vihannekset antavat lisää energiaa. Sitä me haluammekin ja tarvitsemme. Energia auttaa meitä toimimaan ja jaksamaan päivästä toiseen. Hyvä, jos selviydymme edes maanantaista. Se päivä on viikosta toiseen ankea, mutta antoisa, uskon minä. Vaikka se ei olekaan se viikon suosituin päivä, on se silti mahdollisuus uuteen alkuun joka viikko. Siksi maanantaissa on hyviäkin puolia.
Kuitenkin, jos tuntuu, että maanantai ei lähde millään vaihteella käyntiin, voi kesäkeitto olla juuri tarvitsemasi ruoka tuolle päivälle. Jaksat paremmin ja silloin myös päivä muuttuu paremmaksi ja energisemmäksi. Sitähän me toivommekin.
Mitä vihannekset sitten sisältävät?
Esimerkiksi, porkkanassa on vähän kaloreita, noin 30 ja A-vitamiineja. Se sisältää runsaasti kuituja ja beetakaroteenia, mikä vahvistaa näköä. Ja mikä parasta, porkkanalla on sille ominainen makea maku, mikä loihtii kotiruoista paljon maukkaimmat, mitä ne olisivat ilman porkkanaa.
Perunasta saa paljon C-vitamiineja ja myös B-vitamiineja. Se on helppo raudan lähde. Peruna ei ole nykyään enää niin suosittu kuin ennen vanhaan, sillä se on tunnettu hiilihydraatin lähde, jota monet karttavat. Peruna on kuitenkin hyvä kaliumin lähde, mikä ylläpitää terveitä verisuonia.
Kukkakaali on kesäkeittosi salainen kuningatar. Se on omalla tavalla maukas ja mauton samaan aikaan. Sillä on hempeä kaalin maku. Muista käyttää myös kukkakaalia keitossa. Monet eivät ole siitä innoissaan kuten myös parsakaalista, mutta se on terveyden kannalta suositeltava vihannes. Siitä saa paljon eri B-vitamiineja.
Kukkakaali on kevyt ja vähärasvainen. Eikö tunnukin hyvältä, kun keittoon saa lisätä paljon kasviksia ilman, että se muuttuisi yhtään raskaammaksi.
Herneet ovat mainio antioksidanttilähde, joita tarvitsemme toimivaan solutoimintaamme. Myös kuituja saa herneistä hyvin, joten nyt kuidunsaantimme on varmasti turvattu.
Tarvitseeko pinaattia edes esitellä? Tiedämme paremmin kuin hyvin, että rautaa saa hyvin pinaatista. Myös A-vitamiinin saanti onnistuu pinaatin avulla paremmin kuin hyvin.
Kesäkeitto ohje sisältää runsaasti energiaa, vitamiineja ja makuja.
Kesäkeiton liemi valmistetaan maidosta ja vehnäjauhoista. Se muistuttaa hieman Skandinaavista lohikeittoa. (Nam, lempiruokaani!)
Voit myös lisätä herneitä, pinaattia tms. oman maun mukaan.
Kuten jo varmasti huomasit, kyseessä ei ole kaikista proteiinirikkain keitto.
Siksi itse lisäisin paljon pinaattia, koska haluan saada päivän proteiinit syötyä.
Perinteinen kesäkeitto on kasviskeitto, mutta jos haluat rikkoa rajoja, voit lisätä sinne esimerkiksi kanaa tai kalaa.
Kesäkeiton valmistus
Tähän mennessä meillä on todella hyvät ainekset käytössä.
Mitä tuoreempaa sen parempaa!
Ensin paistetaan kasvikset kattilassa oliiviöljyssä muutama minuutti. Haluamme kasviksille rapean pinnan vaikka ne keitetäänkin keitossa pehmeiksi.
Kun paistamista on ollut sopivasti, lisätään halutessa kasvisliemikuutio. Se ei ole pakollinen, mutta antaa kuitenkin niin paljon enemmän makua keittoon, että se on hyvä lisä. Jos et lisää kuutiota, muista maistaa keittoa ja lisätä mausteita tarpeen mukaan.
Kun vesi lisätään kattilaan, keiton annetaan kiehua vähintään 10 min ennen kuin muita aineksia laitetaan sekaan, sillä esimerkiksi herneet eivät tarvitse niin pitkää keittoaikaa, ja voivat helposti mennä muussimaiseksi. Sitä emme halua.
Voit maustaa missä vaiheessa itse haluat. Kuitenkin tuoreet yritit, kuten tilli, on hyvä jättää loppuvaiheeseen. Silloin saamme mahdollisimman tuoreen ja raikkaan tillin maun keittoomme nauttiessamme sitä.
On monia tapoja valmistaa kesäkeittoliemi, jopa vehnäjauhoja käyttämällä. Itse en kuitenkaan pidä jauhoista keitossa, ja olenkin aina valmistanut kesäkeiton maidolla ja vedellä. Käytän kaikessa ruoanlaitossa punaista maitoa, johon maitoa laitetaan. Voit kuitenkin soveltaa ja käyttää rasvatonta maitoa.
Maidon voi kokonaan jättää pois, jos haluaa, että maidoton kesäkeitto on juuri se, mikä tuntuu parhaalta.
Perinteinen Kesäkeitto ohje
4 annosta
Ainekset
- 1 rkl oliiviöljyä
- 6 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 4 isoa perunaa
- 2 porkkanaa
- 200 g herneitä
- 200 g kukkakaalia
- 50 g pinaattia
- 1 tl suolaa
- 1 tl pippuria
- 1 nippusipulia
- tilliä
- 6 dl maitoa
Valmistus
- Paista kattilassa oliiviöljyssä kuutioidut perunat, porkkanat ja kukkakaali.
- Paista muutama minuutti ja lisää kasvisliemikuutio. Sekoita.
- Kaada vesi joukkoon kattilaan. Keitä 10 minuuttia.
- Lisää joukkoon herneet ja pinaatti. Keitä 5 minuuttia.
- Lisää maito ja anna kiehua.
- Mausta ja lisää sipuli ja tilli.
Kommentoi