Minun Maukas Lettutaikina Ohje, Jonka Valmistan Vaikka Silmät Kiinni
Lettu, eli ohukainen tai räiskäle tai…rakkaalla lapsella monta nimeä.
Lettutaikinalla on monta nimeä, monta makua ja koostumusta.
Lettu on tasainen, yleensä ohut ja litteä kakku. Muodoltaan pyöreä, toisinaan epämuodostunut sydän.
Riippuu ihan paistajasta.
Lettuja on helppo paistaa, ne ovat suosittuja etenkin viikonloppuisin ja kesällä tuoreen hillon kanssa. Nami!
Olen itsekin tehnyt niitä useasti. Etenkin silloin, jos maito tai jogurtti on menossa vanhaksi, mutta on silti käyttökelvollinen.
Lettutaikina on helppo tehdä, ja paistaminen tylsää.
Aina niitä pitää valvoa siinä pannulla.
Jos ei valvo, niin käryää varmasti.
Paistamisessa on hyviäkin puolia.
Varsinkin se ensimmäinen lettu, se kuuluisa testilettu, mikä pitää aina syödä heti.
Pitäähän niitä maistaa.
Lettutaikinan ohje valmistetaan tärkkelyspohjaisesta taikinasta, johon kuuluu kananmunia, nestemäisiä maitotuotteita, kuten maitoa tai rahkaa.
Lapsuuden muistoja
Muistan kun pienenä pystyi syömään helposti ainakin viisi lettua. Nykyään se kuulostaa hurjalta. Ei siksi, että se lihottaisi vaan siksi, että ei vain yksinkertaisesti mahdu niin paljon.
Voiko se olla siitä kun lapsena ei pysy koskaan paikoillaan ja aina on kiire kaverin luokse. Voi hyvin olla.
Nykyään kaksi lettua teettää jo haasteita, mutta syön ne ilomielin. Hyviä kotilettuja ei voita mikään. Etenkään mummin lettuja. Ai että, ne ovat voittamattomat!
Muistan kerran sanoneeni mummilleni, että pidän letuista. Seuraavan kerran kun olin hänen luonaan hän sanoi tekevänsä lettuja, koska muisti minun pitäneeni niistä.
Herttaista, eikö olekin?
Mummi valmisti oman herkullisen lettutaikinan.
Olin innoissani.
Kun taikina viimein valmistui, hän totesi, että nyt voin tulla paistamaan lettuja.
Heh..nyt minä pääsinkin paistamaan lettuja.
Silloin en kuitenkaan ollut lapsi enää. Kykenin hyvin paistamaan letut meille. Olin itseasiassa iloinen, että sain kantaa korteni kekoon.
Nyt paistan lettuja hyvillä mielin itse. Muistan nuorempana, se ensimmäinen lettu oli aina kamala. Liian raaka ja kaikkea muuta, mitä sen ei olisi pitänyt olla.
Niin voi käydä joskus muutenkin, ja on käynytkin aikuisiässä. Harvemmin tietysti.
Opimme jo lapsista asti maistamaan lettuja, pitämään niistä ja tuntemaan niiden oikean koostumuksen.
Ja näitä koostumuksia onkin paljon. Jokainen valmistaa lettuja eri tavalla. Eri paksuisia, eri makuisia ja eri koostumuksia. Eri letut ohjeita on paljon.
Kaikki kuitenkin hyviä.
Muistan kerran nähneeni, kun ystäväni laittoi lettutaikinan sekaan voinokareen. Kysyin, miksi hän lisää voita taikinaan. Vastaus oli selkeä ja ennalta arvattavissa. “Kaikki maistuu paremmalta voin kanssa”. Tottahan se on. Joskus tarvitsemme helppoja arjen vinkkejä, jotka nostattavat perinteiset ruoanlaittomme uudelle tasolle. Joskus jopa näinkin helposti. Vaikka itse en lisääkään voita taikinaan, ne letut olivat todella maukkaita ja maistuivat paremmalta, juuri kuten ystäväni sanoi. Eri letut ohje toimii monin eri tavoin, mutta kuitenkin toimii.
Vaikka kohonneet amerikan pancakesit ovat myös erittäin maistuvia, pidän silti enemmän ohuista letuista. Niiden väliin saa aina laitettua täytteitä, suolaisia ja makeita. Joskus ne eivät kaipaa ollenkaan täytteitä, mutta muistuttavat niin paljon lapsuudesta, koska niitä meillä syötiin, eikä amerikkalaisia lettuja.
Pidän amerikkalaisista versioista vain silloin, kun teen proteiinilettuja. Silloin ne eivät kaipaa minun osaltani minkäänlaisia täytteitä ja menevät sellaisenaan. Korkeintaan marjoja ja maustamatonta tuorejuustoa. Se on suosikkiyhdistelmäni letuissa. Levitän aina tuorejuustoa ja siihen päälle esimerkisi hunajaa, jos oikein makeanhimo iskee. Proteiini letuissa hyvä puoli on myös se, että yleensä ne eivät sisällä jauhoja, vain proteiinijauhetta, kananmunaa ja kaurahiutaleita. Reseptejä ja mahdollisuuksia on erilaisia, joten tämä oli yksi vaihtoehdoista. Suosittelen käyttämään vaniljaproteiinia makuna, sillä se on ihanan makuinen ja samaan aikaan melko neutraali. Siitä on vaikeaa olla pitämättä.
Monesti myös vegaani lettutaikina on ollut ruokalistallani, varsinkin kun haluan syödä kevyemmin, mutta silti lettuja. Siinä käytetään tavallisen lehmänmaidon sijasta kasviperäistä maitoa, esimerkiksi kauramaitoa. Kohoamiseen auttaa sekä leivinjauhe että omenasiiderietikka. Nam, ne ovat suorastaan taivaallisen hyviä. Harva edes huomaa eroa tavallisiin lettuihin verrattuna.
Suosittelen kokeilemaan erilaisia lettuja, jolloin löytää oman suosikkinsa.
Kuten jo ehdin mainita muutaman suosikkitäytteen, kerron vielä yhden salaisuuden enne kuin siirryn lettutaikina valmistus-osioon.
Kun kaadat taikinaa pannulle, taikinaan voi lisätä jo paistovaiheessa eri lisukkeita, esimerkiksi suklaahippuja, marjoja ja pähkinöitä. Tämä tehdään nopeasti vielä siinä vaiheessa, kun taikina on nestemäinen, jotta lisukkeet tarttuisivat siihen kiinni.
Paistamiseen käytetään voita tai öljyä.
Euroopassa lettuohje saa niistä ohuet ja laajat, kun taas Amerikassa letut, eli paksummat pancakes valmistetaan käyttäen leivinjauhetta, mikä hapattaa taikinaa.
Koska, letut ovat muodoltaan ohuet, niihin on helppo laittaa täytettä.
Makeissa täytteenä käytetään hilloa, kermavaahtoa, tuoreita marjoja tai suklaata.
Suolaisissa täytteenä voidaan käyttää kinkkua, kanaa, tonnikalaa, sieniä, juustoa, majoneesia ja monia muita lisukkeita oman maun mukaan.
Syön itse aina yhden suolaisen letun ja sitten makean, koska en osaa päättää kumpi olisi parempi.
Kumpi sinulle maistuu enemmän, ja millä täytteillä?
Letut kuuluvat myös aamupalapöytään. Ei kuitenkaan joka päivä.
Tiesitkö, että laskiaistiistaina Irlannissa ja Isossa-Britanniassa juhlitaan Pancake Tuesday, eli pannukakkupäivä. Se ei kuitenkaan tarkoita suomalaista pellillä uunissa valmistettua pannukakkua, vaan ohuita tai paksuja lettuja.
Joillakin löytyy lettutaikina muistista kuin tilauksesta, kun toiset etsivät, mistä löytää se paras lettutaikina.
Minä olen se, joka muistaa suunnilleen, mutta tarkistaa varmuudeksi.
Nyt sinunkin tarvitsee vain varmistaa, valmistaa, ja syödä.
Lettutaikina ohje
n. 10 annosta
AINEKSET
- 3 ½ – 4 dl jogurttia tai piimää
- 1 kananmuna
- 3 dl vehnäjauhoja
- ½ tl ruokasoodaa
- ½ tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- (1 tl vaniljasokeria (makeisiin lettuihin))
VALMISTUS
- Vatkaa kananmuna vaahdoksi.
- Lisää jogurtti tai piimä. Sekoita.
- Lisää kuivat aineet joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
- Paista kuumalla pannulla molemmilta puolilta.
Vinkki:
- Jos haluat paksumpia lettuja, laita 3 ½ dl piimää.
- Jos teet isoja lettuja, on tämä sopiva pikku lettutaikina.
- Voit myös sekoittaa puolet jogurttia ja puolet maitoa yhteen. Itse teen useasti näin ja käytän kauramaitoa.
Kommentoi