Nauti Glögijuustokakkua Huoletta, jonka Päälle Valmistin Myös Mehukkaan Glögikiilteen
Joulukuu on aikaa, jolloin aletaan pikkuhiljaa suunnittelemaan joulua.
Glögijuustokakku on yksi moderni jouluherkku, jota kannattaa varmasti tehdä, sillä se viedään käsistä.
Aika enne joulua on parasta, sillä silloin kaikki ovat iloisempia, ystävällisempiä ja halukkaita leipomaan enemmän. Joulu vain on sellaista aikaa.
Kun leivon jotain jouluista, haluan aina jakaa sitä muiden kanssa. Esimerkiksi jouluinen juustokakku on täydellinen vieraille tarjottavaksi, sillä sen voi tarjoilla samana päivänä kun on valmistanut. Täytekakku olisi vasta seuraavana päivänä makoisampi, koska silloin se on ehtinyt kostua kunnolla.
Joulun aikaan syömme enemmän herkkuja ja tuhteja ruokia. Jokainen vieras tarjoaa omia antimiaan, ja vielä itse jouluna syömme itsemme halki. Lopuksi ihmettelemme, mistä moiset kilot ovat kertyneet.
Voimme syyttää tässä vain itseämme. Ei kukaan meitä pakota syömään herkkuja.
Onneksi tänä jouluna meidän ei tarvitse mennä yli rajojen ruokien kanssa. Paras glögijuustokakku on mausteinen ja ennen kaikkea terveellisempi vaihtoehto, kuin muut perinteiset jouluherkut.
Kaikki riippuu kuitenkin aineksista, joita käytetään kakun valmistuksessa.
Parasta tässä on se, että juustokakun proteiini-, sokeri- ja rasvapitoisuuteen voi hyvin vaikuttaa itse, jolloin siitä saa paljon terveellisemmän kuin perinteisistä kakuista. Se on myös yksi suurimmista syistä, miksi pidän juustokakusta.
Glögijuustokakku ja sen maustaminen
Kun kyseessä on jouluinen juustokakku, makuyhdistelmiä on rajallisesti, mutta kuitenkin tarpeeksi paljon, että mausteet tulevat hyvin esille.
Tunnettuja joulumakuja ovat:
- Kaneli
- Muskottipähkinä
- Appelsiini
- Karpalo
- Kardemumma
- Neilikka
- Inkivääri
Itse käytän pohjaan aina piparkakkuja. Ne vain kuuluvat tähän kausijuhlaan. Kuitenkin, jos maustat vahvasti sekä juustoseoksen että liivatepäällisen, suosittelen käyttämään Digestive-keksejä, jolloin jouluinen maku ei olisi yliampuva.
Piparijuustokakku sopii jokaiseen pöytään, sillä sekä lapset että aikuiset ovat innoissaan tästä mausteisesta herkusta.
Juustotäytteeksi sopii hyvin piparkakkujen kanssa appelsiinitäyte. Silloin, kun päällä on glögihyytelö, maut ovat ylellisesti tasapainossa.
Jos kuitenkin valintasi on glögijuustokakku ilman liivatetta, silloin glögin maku laitetaan juustotäytteeseen, jolloin päällinen liivatekerros jää pois.
Vaalea glögijuustokakku onnistuu myös helposti korvaamalla perinteisen punaisen glögin vaalealla. Se on herkullinen, vaikka itse pidänkin perinteisestä enemmän. Ero on enemmän ehkä ulkonäössä, koska maut ovat todella samanlaiset. Joten, kumpi vain on itsestäsi mieluisampi, tee se.
Miten sinä valmistat piparijuustokakkua: tavallisella tai jouluisella juustotäytteellä?
Minusta molemmat ovat hyviä. Vaikka alla olisi piparkakkupohja, laitan aina täytteeseen jotain jouluista.
Piparijuustokakun valmistus
On monta asiaa, jotka on otettava huomioon, kun valmistaa glögijuustokakkua.
1. Pohja
Ensiksi, käytätkö paksuja vai ohuita piparkakkuja.
Aina kun teen juustokakkua, murskaan keksit käsin käyttämällä esimerkiksi haarukkaa tai muuta välinettä. Pidän siitä, että pohjassa on enemmän tekstuuria, kun murut eivät ole täydellisen samettisia, vaan siellä voi olla seassa pieniä paloja. Suht pieniä kuitenkin.
Kun valitsen ohuet piparit, käsin murskaaminen onnistuu helposti, mutta jos päätät käyttää paksuja pipareita niin kuin minäkin, murskaaminen onkin jo sitten vähän vaivalloisempaa. Käytin minisilppuria, jotta saisin piparit nopeasti murskattua, ja se onnistui hyvin.
Käytin 20 cm kakkuvuokaa, jolloin keksipohjasta tulee paksumpi. Voit valmistaa juustokakun myös noin 25 cm vuokaan, jolloin pohjasta tulee ohut. Voit myös lisätä suurempaan vuokaan 300 g keksejä ja voita 120 g.
2. Täyte
Kun käytämme pohjana piparkakkuja ja kiilteenä glögiä, olemme selvästi saaneet tarpeeksi jouluisia makuja kakkuumme, eikö totta?
Emme siis halua laittaa niitä täytteeseen, koska silloin kaikki maut olisivat samoja, toistuvia ja kaipaamme tasapainoa.
Siksi kehittelin keskelle appelsiinitäytteen, joka raikastaa koko kakun ja yhdistää kaikki kolme kerrosta halutulla tavalla. Täytteeseen ei tällöin tule muuta makua kuin appelsiini ja vanilja.
Ensin sekoitetaan yhteen tuorejuusto ja sokerit. Sen jälkeen puristetaan yhden appelsiinin verran mehua kattilaan ja kuumennetaan sen verran, jotta saamme sulatettua liivatelehdet joukkoon.
Seos kaadetaan tuorejuustojen joukkoon. Tämän jälkeen vatkattu kuohukerma sekoitetaan viimeisenä joukkoon, jolloin täytteestä tulee kuohkea.
Kerman voi vatkata sillä välin, kun liivatelehdet pehmenevät kylmässä vedessä tai silloin, kun liivatteet on sekoitettu mehun joukkoon, jolloin kerman vatkauksen aikana mehuseos ehtii viilentyä hiukan.
Maista aina täytettä ennen kuin levität sen keksipohjan päälle.
Jokaisella on oma makumieltymys ja siten tiedät, haluatko lisää makeutta tai et. Itse pidän vähän makeasta, joten en laita paljon hunajaa tai sokeria.
3. Glögikiille
Hauska juttu muuten…
Jos haluat koritstella kiilteen, kuten minäkin tein, muista laittaa koristeet jo siinä vaiheessa, kun laitat kakun täytteineen jääkaappiin. Silloin täytteet jähmettyvät kiinni kakkuun liivatteen avulla.
…No, nyt päädymme siihen, miten minun kakkuni kävi (saatat jo arvatakin). Ei mitää huolestuttavan pahaa kuitenkaan. Kaikki selvisivät.
Laitoin koristeeni siinä vaiheessa, kun olin pitänyt piparijuustokakkua 2 tuntia jääkaapissa. Sitten kaadoin valmistamani kiilteen koristellun kakun päälle…
…nyt tulee se hauska juttu…
Kaikki koristeet päättivät alkaa kellumaan, mitä enemmän kaadoin kiillettä.
Eikä siinä vielä kaikki!
Ne vaihtoivat paikkaakin, koska jostain syystä minun asetelmani ei miellyttänyt niitä.
Joten, jos et halua, että asetelmasi kärsii, kuten minunkin, muista koristella jo heti siinä vaiheessa, kun olet levittänyt juustotäytteen vuokaan.
Nyt kun jouluinen glögijuustokakku on valmis, asetelma, joka muodostui jälkeenpäin ei olekaan kaikkein huonoin.
Mikä on sinun hauska “kömmähdyksesi”, joka tapahtui leipoessa?
Glögijuustokakku Ohje
20 cm vuoka | 8-10 annosta
Ainekset
- 200 g piparkakkua
- 80 g voi suolaamaton
- 600 g maustamatonta tuorejuustoa
- 100 ml kuohukermaa
- 100 g hunajaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 appelsiinin mehut
- 5 liivatelehteä (+ kylmää vettä)
Glögikiille
- 5 liivatelehteä (+ kylmää vettä)
- 5 dl glögiä
- 1 appelsiini (viipaloituna)
- Tähtianiksia
- Punaista väriainetta (valinnainen)
VALMISTUS
- Murskaa piparkakut ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Paina keksiseos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
- Sekoita yhteen tuorejuustot, vaniljasokeri ja hunaja.
- Liota liivatelehdet kylmässä vedessä kunnes pehmeät, jonka jälkeen purista ne kuiviksi.
- Kuumenna appelsiinimehu ja sekoita liivatteet sekaan.
- Kaada appelsiiniseos tuorejuustotäytteeseen ja sekoita.
- Vatkaa kuohukerma ja sekoita se lopuksi täytteeseen.
- Kaada seos pohjan päälle ja koristele juustokakku appelsiiniviipaleilla ja tähtianiaksilla. Laita pariksi tunniksi jääkaappiin.
- Glögikiilteen valmistukseen, liota liivatelehdet vedessä ja kunnes pehmeät, purista ne kuivaksi.
- Lisää liivatteet kuumennettuun glögiin.
- Kun glögi on tarpeeksi viileää, kaada se kakun päälle.
- Laita piparijuustokakku puoleksi päiväksi tai yön yli jääkaappiin, kunnes glögi on hyytelöitynyt päältä.
Huom! Glögijuomasta jää vaaleanpunaisen sävyinen punainen väri. Jos haluat kunnon punaista väriä, voit käyttää glögitiivistettä tai lisätä glögijuoman sekaan punaista väriainetta (minä tein jälkimmäisen).
Lue seuraavaksi mangojuustokakku kookoksella.
Kommentoi