Helppo Puolukkapiirakkani Valmistuu Luonnon Punaisista Helmistä, eli Puolukoista
Astut metsään ja tunnet raikkaan tuoksun. Saatat tuntea kostean ilman seasta marjaisan vivahteen ja niistä marjoista onkin helppo loihtia helppo puolukkapiirakka.
Metsät ovat nyt pullollaan puolukoista ja muista marjoista, josta saa valmistettua happaman hyvää puolukkapiirakkaa.
Puolukka on hapan marja, ja varmaan yksi harvoista luonnon antimista, mikä on yhtä aikaa hapan ja hyvä.
Monesti ihmiset eivät nauti happamista ruoista, mutta kun puolukat valmistaa jälkiruoaksi, sen happamuus tasoittuu makean maun kanssa. Niin ainakin helppo puolukkapiirakka toimii.
Puolukka on siitä hyvä marja, että se säilyy pitkään esimerkiksi pakastettuna. Siitä voi tehdä hilloa tai lisätä piirakkaan, kuten me aiomme nyt tehdä.
Kun olet kerännyt nämä punaiset helmet luonnosta, on aika puhdistaa ne ja jaotella säilytysrasioihin, jonka jälkeen ne pakastetaan.
Laita kuitenkin yksi rasia sivuun, sillä tarvitset sitä leipomisessa. Näin saat heti tuoreista marjoista valmistettua puolukkapiirakkaa.
Muistan, kun ala-asteella teimme helppoa puolukkapiirakkaa. Keräsimme puolukat itse ja saimme valmistaa piirakan. Se oli hauskaa, sillä saimme jotain muuta puuhaa opiskelun sijasta (toisaalta minä rakastin opiskelua ja oppimista ylipäätänsä).
Pidin jo silloin puolukoista.
Maistoin sen happaman maun joka marjassa, mutta pidin siitä. Se sopi hyvin makean kanssa.
Puolukat ovat myös terveellisiä, mutta en usko, että ajattelin silloin sen terveydellisiä puolia, olihan sentään helppo puolukkapiirakka niin maukas, ja on edelleen. Sehän oli sitten hyvä, että söin niitä, niin sain myös ylläpidettyä terveyttäni.
5 puolukan terveyshyötyä:
- Edesauttaa sydämen terveys
- Suojaa silmiä UV-säteilyltä
- Painonhallinta
- Runsas antioksidanttien lähde
- Vähentää diabeteksen riskiä
Eli viisi syytä syödä puolukkaa!
Oikeastaan kuusi, koska makukin on kirpsakan hyvää.
Mausta puheen ollen, minusta terveellinen puolukkapiirakka huokuu ihanasti myös luonnollista väriä!
Se muistuttaa siitä, että syksy on jo todella lähellä. Enää 17 päivää jäljellä, kunnes on virallisesti syksy. Sillä välin ehdimme hyvin harjoitella puolukkapiirakan valmistusta ja nähdä, kuinka puut alkavat hiljalleen muuttua väripaleteiksi.
Syksy on viehättävää aikaa sen värikkyyden ja tunnelmallisuuden vuoksi.
Kun ulkona sataa ja ilma viilenee, saamme nauttia kuumia juomia kotona viltin alla. Nyt, kun valmistamme vielä piirakkaa, syysillat muuttuvat vieläkin makoisimmiksi.
Minusta murupiirakka toimii tässä parhaiten. Kukapa ei rakastaisi muruseoksella päällystettyä puolukkapiirakkaa!
Minä ainakin!
Tämä taikina on siitä helppo, että kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, ja lisätään vain uuniin. Ihan kuin kakkua tekisi.
Voit paistaa piirakan uunipellillä, jolloin pystyt tarjoilemaan neliönmuotoisia piirakanpaloja tai sitten perinteiseen ympyränmuotoiseen piirakkavuokaan, jolloin ainekset ohjeessa pitää puolittaa (ellei halua valmistaa kahta pyöreää piirakkaa).
Kun olet levittänyt taikinan pellille tai vuokaan, ripottele päälle puolukat tasaisesti niin, että niitä saa jokaisella suupalalla.
Erilaisia puolukkapiirakka tyylejä
Puolukkapiirakoita, ja muitakin marjapiirakoita kuten esimerkiksi mustikkapiirakkaa, voi valmistaa monin eri tavoin.
Kaikilla on omat niksit ja ohjeet, joita noudattamalla perheen perinteinen piirakkakulttuuri säilyy ja siirtyy seuraaville sukupolville. Aina suvussa tai lähipiiristä on joku, joka valmistaa juuri tietynlaista piirakkaa, josta ei voi vain luopua. Se pysyy ja sitä jatketaan. Reseptiä jaetaan ja valmiita piirakoita tarjoillaan muille nautittaviksi. Ruoan jakaminen lähentää aina ihmissuhteita ja sen avulla pystymme kommunikoimaan ja olemaan lähellä toisiamme. Millaisia puolukkapiirakka vaihtoehtoja sitten on olemassa?
On taikinaan valmistettuja piirakoita (kuten tämä ohje), on kermaan valmistettuja (kuten tuorejuustoon tai kermaviiliin) ja marjainen täyte piirakkakuorien välissä. Miten sitten tiedämme, mikä piirakkatyyli on paras ja mille marjalle? Onko sillä edes väliä?
Kaikki riippuu siitä, miten mikäkin marja tai hedelmä reagoi eri koostumuksien kanssa. Happamalle marjalle, kuten juuri puolukalle, sopii paremmin makea kokotaikinainen piirakka, jossa ei ole erikseen kermaviilitäytettä. Sekin sopii, mutta kokotakina on makujen kannalta tasapainottavampi. Erittäin maukkaaksi piirakasta tekee murupäällinen, joka on rapea ja makea. Se sopii siksi erittäin hyvin, koska puolukka terveys itsessään on maultaan hyvin hapan marja, ja siksi makea muruseos laimentaa happamuuden tunnetta. Silloin puolukan terveellisyys ja muut maut nousevat paremmin esille, kun emme tunnista pelkästään sen ominaista hapanta ja karvasta makua.
Toinen tärkeä huomioon otettava seikka piirakassa on oma makumieltymys. Millaisesta piirakasta itse pidät ja minkä kanssa se on paras nautittavaksi. Vaihtoehtoja on monia.
Minusta puolukka terveys on todella maukas punainen marja ja ennen kaikkea terveellinen. Siksi pyrin keräämään niitä kesän loppupuolella niin paljon kuin vain mahdollista. Niistä saa maukkaita jälkiruokia sekä kehollemme terveellisiä mehuja, joita on hyvä juoda. Aina silloin tällöin puolukkapiirakka omenoilla on vaihtoehto, jota leivon. Puolukka ja omena sopivat hyvin yhteen, erityisesti piirakan muodossa, jos omenat ovat makeita. Silloin yhdistelmä on vielä parempi, koska joskus kaipaamme jotain makeaa hedelmää puolukkapiirakkaamme. Kerro kommentissa, mitä muuta marjaa tai hedelmää suosit puolukkapiirakan yhteydessä tai jos ollenkaan.
Muruinen Puolukkapiirakka Ohje
1 uunipellillinen / 1/2 ohjetta pyöreään piirakkavuokaan
Ainekset
- 8 dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- 1 ½ dl rypsiöljyä
- 4 dl piimää
- 1 kananmuna
- 400 g puolukoita
VALMISTUS
- Mittaa kulhoon jauhot, sokerit, sooda, leivinjauhe, suola ja öljy. Sekoita ja ota sivuun noin 2 dl taikinaa muruseosta varten.
- Nyt lisää suurempaan taikinaseokseen piimä ja kananmuna, ja sekoita.
- Kaada taikina pellille tai vuokaan, ripottele puolukat tasaisesti joka puolelle, jonka päälle ripottele viimeiseksi muruseos.
- Paista uunissa 200 asteessa 28-33 minuuttia.
Vinkki: Voit valmistaa piirakan omenoista ja puolukoista, koska nämä kaksi syksyistä makua sopivat loistavasti yhteen. Muutenkin puolukan terveellisyys nousee piirakassa hyvin esille runsaiden terveyshyötyjen ansiosta. Jos valmistat puolet ohjeesta, jotta se mahtuu perinteiseen piirakkavuokaan, suosittelen käyttämään 1 ½ omenaa kuorittuna ja pilkottuna pieniksi kuutioiksi ja 50 g puolukoita.
Tarjoiluehdotus: Helppo puolukkapiirakka sopii hyvin kinuskikastikkeen kanssa. Kinuski tasapainottaa mukavasti puolukoiden hapanta makua.
Kommentoi