Raikas Aperol Spritz Kesäjuoma, Jota Nautin Ystävieni Kanssa
Italiasta kotoisin oleva Aperol Spritz Veneziano on cocktail, josta hehkuu kesäinen tunnelma.
Suosituimmalta nimeltään, eli Aperol Spritz, on kuohuviinipitoinen juoma, jossa on myös Aperolia ja hiilihappovettä.
Aperol drinkki ei kuitenkaan pysynyt vain Italiassa, vaan on levinnyt jo maailmanlaajuisesti muidenkin maiden suosioon.
Aperol sisältää korkeintaan 11% prosenttia alkoholia, ja sekoitettuna kahden muun nesteen kanssa, juomasta syntyy kevyt ja raikas, juuri sopiva pieneen määrään cocktailin nautintoon.
Juoman oranssin värin ansiosta se tuo väistämättä esille kesäviboja. Raikas oranssi, kuten appelsiini.
Kaikki ei kuitenkaan ole niin appelsiinia kuin miltä se näyttää.
Tiesitkö, että sen maku tulee raparperista?
Kyllä, taas yksi loistava kesäinen maku, jonka otamme ilolla vastaan.
Vastaus juuri heränneeseen kysymykseesi: Ei, raparperi ei anna oranssia väriä juomaan.
Anyway, todella kesäisiä yhdistelmiä, ja kaikki yhdessä lasissa.
Kun viimeistelet juoman vielä hedelmäisellä appelsiinin viipaleella, ei tunnelma voi muuttua enää trooppisemmaksi.
Tietysti palmuilla, rannoilla ja musiikilla. Selvä, eli voi se. Aperolia juomalla voi hyvin kuvitella olevansa tropiikissa, vaikka nauttisi samaan aikaan Suomen auringosta.
Reseptejä on monia, sillä ainesosien mitat voivat vaihdella. Esimerkiksi alkoholipitoisuus ja makeisuus eivät aina ole samoja eri Aperol-juoma reseptissä.
Aperol Spritz reseptin monipuolisuus
Nyt kun olemme saaneet jonkinlaisen käsityksen siitä, mikä Aperol drinkki oikein on, on aika sukeltaa sen sisälle. Reseptejä on monia, sillä ainesosien mitat voivat vaihdella. Esimerkiksi alkoholipitoisuus ja makeisuus eivät aina ole samoja eri Aperol-juoma reseptissä.
Monet ravintolat ja baarit tarjoilevat erimakuisia Aperoleja. Ei siis eri vaihtoehtoja, mutta jokaisessa paikassa maku vaihtelee hieman.
Esimerkiksi Helsingissä Vapiano-ravintolassa maistettuani Aperol Spritziä koin sen olevan mauton. Toisen kerran maistoin samaa juomaa Virossa Pärnussa Ferro-ravintolassa, jossa maku oli heti makeampi.
Kuten huomaat, määrillä ja tuotteilla on suuri vaikutus. Sama pätee muihinkin cocktaileihin. Jokainen valmistaa saman juoman hiukan eri tavalla. Tai sitten täsmälleen samalla tavalla, mutta eri laatuisilla tuotteilla.
Maku vaihtelee alkoholin ja soodaveden mukaan. Mitä enemmän likööriä ja proseccoa juomassa on verrattuna soodaveteen, sitä makeampi Aperol on. Jos taas soodavettä on käytetty enemmän ja alkoholia vähemmän, maku on automaattisesti laimeampi.
Makea Aperol Spritz syntyy myös lisäämällä tuoretta appelsiinimehua sekaan. Mehut ovat muutenkin makeita, joten niiden avulla pystyy aina makeuttamaan juomia.
Jos et tiedä, mikä mehu sopii minkäkin juoman kanssa, aloita siitä, mitä cocktaili sisältää.
Kuulen jo kaukaa huutoa, että cocktaileja ei saa pilata millään mehuilla, jos ne eivät sinne alunperinkään kuulu.
Kuitenkin loppujen lopuksi, kun valmistat sitä kotona, voit itse vaikuttaa sen makuun miten haluat. Silloin saat vapaat kädet.
Esimerkiksi Aperolissa on appelsiinia. Tästä voi päätellä helposti, että appelsiinimehu sopii tähän paremmin kuin ketsuppi perunasalaattiin.
Kuulit oikein. Haluan selventää, että olen nähnyt ja kokenut monenlaista. Ketsupin käytön monipuolisuuden näkeminen on yksi niistä. Siitä enemmän ehkä joskus toiste.
Suosio
Jopa kymmenen vuotta sitten kyseinen juoma ei ollut niin tuttu Suomessa kuin nyt 2023 Aperol Spritz on.
Sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti osaksi myös sosiaalisen median avulla.
Sen väri on moderni ja mukaansatempaava. Sen maku on raikas. Sen tunnistaa helposti ja on helppo tilata.
Tuleeko mieleesi muutenkaan mitään italialaista, mikä ei olisi suosittu? -Pizza, pasta, mozzarella…niimpä.
Nyt herää kysymys, sopiiko Aperol Spritz kesäjuoma pastan kanssa?
Ehdottomasti! Kaikki on sallittua.
Tiesitkö, että Spritz ei ole ainoa cocktail, jota Aperolista valmistetaan?
Aperolilla, kuten muilla likööreillä on ominaista sopia monien muiden makuyhdistelmien kanssa.
Esimerkiksi Aperol Gin cocktaili on myös toimiva yhdistelmä, mutta ei niin tunnettu.
Myös Aperol Rommi cocktail mehun kanssa vie makumatkalle Italiasta Karibialle. Voiko kesä enää paremmaksi mennä?
Nämä ovat vain kaksi esimerkkiä Spritzin lisäksi, jotka ovat hedelmällisen raikkaat. On hyvin yleistä, että juomia testaillaan uusiksi versioiksi. Miten me muuten tietäisimme näistä vaihtoehdoista?
Yhteenveto
Voimme yhdessä todeta, että onneksi Italiasta virtaa aina silloin tällöin makuja maailmalle.
En ole Aperolin suuri fani, koska sen maut vaihtelevat ravintoloissa. Kun saan hyvin tehdyn Spritzin käsiini, pidän siitä.
Appelsiinimehu antaa hyvin paljon lisämakua mukaan, jos tunnet sen puuttuvan lasistasi, joten loppujen lopuksi Spritz voi kruunata illan kuin illan.
Aperolin suosio on kasvanut entisestään vuosi vuodelta.
Aperol Spritz Ohje
1 annos
Ainekset
- 60 ml Aperolia
- 90 ml Proseccoa
- 30 ml soodavettä tai kivennäisvettä
- Jäitä
- Koristeeksi appelsiiniviipale
Valmistus
- Laita jäitä lasiin.
- Mittaa Aperol, Prosecco ja soodavesi.
- Sekoita ainekset keskenään ja nauti.
*Jos juot alkoholia muista juoda tietoisesti ja kohtuudella. Alkoholi +18 ikäraja enintään 22% alkoholipitoisuus. +20 ikäraja ostolupa kaikkiin alkoholipitoisuuksiin. Lue lisää Suomessa noudatettavista ikärajoista.
Nams slurps herqust