Raikas Sitruunajuustokakku on Täydellinen Kesän Avajaisiin, Jota Juhlimme Vuosittain
Miten on mahdollista, että aina kun sitruuna eksyy juustokakkuun, se maistuu raikkaalta ja makealta, eikä happamalta?
Nyt kun kyseessä on raikas sitruunajuustokakku, tiesitkö, että sitruunan pH arvo on 2,2, josta se saa happaman maun, mutta yleisesti sitruuna sopii moniin muihinkin jälkiruokiin.
Happamuuden vuoksi se sopii myös lähes kaikkiin juomiin ja suolaisiin ruokiin.
Yksi jälkiruoka on kuitenkin ylitse muiden, suussasulava sitruunajuustokakku.
Rakastan juustokakkuja, sillä ne ovat helppoja, ja koen, että jokseenkin terveellisempiä kuin muut kakut.
Ehkä siksi, koska ne eivät sisällä voita tai jauhoja (keksipohjassa kyllä), ja voit saada siitä hyvinkin proteiinipitoista valitsemalla raaka-aineet oikein.
Joskus valmistan jopa sokerittoman ja proteiinipitoisen sitruunajuustokakun, jotta voin syödä hyvillä mielin montakin palaa.
Paras sitruunajuustokakku sisältää paljon C-vitamiineja, ja siksi se on yksi suosikeistani. Niin paljon hyvää yhdessä kakussa.
Tekisi mieli kutsua sitä terveelliseksi kakuksi, vaikka sitä raikas sitruunajuustokakku ei suoranaisesti ole, mutta melkein.
Valkoisen sokerin sijasta on hyvä käyttää hunajaa tai fariinisokeria, jos on pakko käyttää jotain makeampaa.
Mikä kakku se sitten on, jos siinä ei ole sokeria?
Voit toki lisätä oikean määrän sokeria, jos siltä tuntuu, ja siitä tulee myös hyvää. Itse pidän enemmän vähäsokerisesta tai sokerittomasta versiosta.
Miten raikas sitruunajuustokakku valmistus etenee?
Raikas juustokakku paistuu uunissa tai ilman sekoittamalla ainekset kutakuinkin yhteen ja antaa sen jähmettyä jääkaapissa.
Vegaani sitruunajuustokakku ilman liivatetta on myös mieleeni, sillä sen voi myös valmistaa paistamatta. Tätä kutsutaan yleensä raakajuustokakuksi. Upea sitruunajuustokakku uunissa houkuttelee monia herkuttelijoita, mutta itse pidän enemmän paistamattomasta sitruunaherkusta.
Kuten huomaat, raikas juustokakku ei ole kuten tavallinen kakku. Sen valmistuksessa on monia eri tapoja ja tällöin lopputuloskin on koostumukseltaan erilainen.
Raikas juustokakku keksipohjan valmistus
Myös pohjan voi valmistaa eri tavoin. Jotkut pitävät paksummasta keksipohjasta kun toiset taas ohuemmasta. Minä kallistun enemmän paksumpaan pohjaan. Silloin upea sitruunajuustokakku saa enemmän rapeaa tekstuuria tasapainottamaan juustoista täytettä.
Keksipohjan voi valmistaa monista kekseistä. Esimerkiksi perinteisen Digestiven ohella muita vaihtoehtoja ovat Oreo sekä Lotus Biscoff.
Itse käytän aina Digestiveä. Näin saan pidettyä pohjan maun neutraalina ja panostaa enemmän täytteeseen. Näin maut eivät pomppaile liikaa siellä sun täällä vaan lopputulos on hienostunut.
Voi, joka sulatetaan keksien sekaan on oltava enintään vähäsuolainen tai suolaamaton. Vähäsuolainen ei ole vielä vaaraksi maulle, koska monet pitävät suolaisen vivahteessa makean kanssa. Suolainen voi saattaa pilata koko kakun. Suolaamaton on aina kaikista turvallisin vaihtoehto. Itse olen tehnyt monesti vähäsuolaisesta voista, jolloin sen maistaa hiukan, muttei liikaa. Kaikille tämä ei kuitenkaan maistu. Joskus kakkuihin kaivataan vain ja ainoastaan makeaa makua.
Myös voin määrä ratkaisee. Jos voita on liian vähä, keksipohja tulee olemaan luultavasti irtonaista, kun kakkua leikataan.
Kun voita on liikaa, pohja vettyy helposti, jolloin maistat rasvaisen pohjan. Tätä haluan välttää, jotta lopputulos olisi upea sitruunajuustokakku.
Jos minun pitäisi valita, laittaisin aina hiukan enemmän voita, jos valinta on tehtävä. Silloin tietäisin varmasti, että pohja pysyy kasassa. En kuitenkaan laittaisi niin paljon, että kaikki lilluisi rasvassa. Tämä ei ole se haluttu lopputulos.
Upea Sitruunajuustokakkutäyte
Kun täyte on onnistuneen makuinen, raikas juustokakku on onnistunut. Siksi on tärkeää saada maut sointumaan tuorejuuston kanssa.
Nyt, kun kyseessä on raikas sitruunajuustokakku, voidaan sekaan laittaa aineksia, jotka sopivat hyvin sitruunan kanssa, kuten esimerkiksi:
- kookos (lue mangojuustokakku kookoksella)
- hunaja
- mustikka
- aprikoosi
- inkivääri
- lime
- appelsiini
- vadelma
- mansikka
Vaikka upea sitruunajuustokakku tehdään usein vadelmien kanssa, en ole varma, pitävätkö omat makunystyräni tästä yhdistelmästä niin paljon kuin muista. Olen valmistanut vadelmajuustokakun sitruunoilla, mutta omaan makuuni siinä yhdistyy kaksi hapanta makua. Vadelma sitruunajuustokakku on myös herkullinen vaihtoehto, josta huokuu raikas elämys.
Kyllä, vadelmat ovat myös makeita, mutta kakussa niiden happamuudenkin voi tuntea. Pidän yhdistelmästä, mutta en niin paljon, kuin muista edellämainituista.
Sitruuna on kuitenkin kuin kuningatar ja se pärjää hyvin yksinkin. Emme siis välttämättä edes tarvitse sille makuparia. Se loistaa ilmankin.
Täytettä varten on monta hyvää tapaa lisätä sitruunan makua. Sitä voi laittaa rahkan muodossa, kuorena tai puristaa mehuna. Itse puristan aina mehut ja se riittää minulle.
En melkein koskaan käytä kaupan maustettuja rahkoja, sillä pyrin löytämään mahdollisimman luonnolliset maut, jos suinkin mahdollista.
Kuten jo aikaisemmin kerroin, pidän juustokakuista, mitä terveellisemmiksi ne on valmistettu. Voin sanoa, että jos kaipaat proteiinipitoista vaihtoehtoa, skyr sitruunajuustokakku on hyvä valinta rahkan suhteen.
Saatat miettiä, onko silloin järkeä ollenkaan syödä kakkua, jos haluaa syödä terveellisesti.
Vastaukseni on yksinkertainen: Kyllä!
Jokainen meistä haluaa joskus herkutella tavalla tai toisella. Se on meistä itsestämme kiinni, miten haluamme toteuttaa sen.
Minä olen löytänyt juustokakusta sen ominaisuuden, että sen terveellisyyteen on helpompi vaikuttaa, jos kyseessä ei ole paistettu sitruunajuustokakku. Kun valmistamme jääkaappissa valmistuvat juustokakun, voimme todella vaikuttaa sen ainesosiin pilaamatta sen kohoamista tai valmistumista.
Eikö olekin mahtavaa!
Jos valmistat sitruunajuustokakun liivatteella, voit aina laittaa yhden liivatelehden enemmän kuin resepteissä sanotaan. Silloin kakku valmistuu nopeammin, koska se kiinteytyy varmemmin, mitä suurempi liivate määrä on käytössä. Myös sitruunajuustokakku ilman liivatetta onnistuu käden käänteessä, kun liivatteen jättää ohjeesta pois. Kuitenkin on hyvä muistaa, että sitruunajuustokakku ilman liivatetta vaatii pidemmän jähmettymisajan jääkaapissa.
Toivottavasti näillä ohjeilla sinulla on kaikki valmiudet valmistaa herkullinen sitruunajuustokakku, jota on vaikea unohtaa.
Helppo Sitruunajustokakku ohje
Tarvitset noin 20 cm kakkupohjan tai vuoan.
Ainekset
- 150 g Digestive-keksejä
- 50 g voi suolaamaton
- 5 liivatelehteä
- 2 dl vispikerma
- 100 g maitorahkaa / proteiinirahkaa
- 280 g tuorejuustoa
- 2-3 sitruunamehut
- 50 g fariinisokeria
- 3 rkl hunajaa
Valmistus
- Murskaa keksit.
- Sulata voi ja lisää voisula keksien joukkoon.
- Paina keksiseos vuokaan ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
- Liota liivatelehdet kulhossa kylmässä vedessä, kunnes pehmentyneet. Purista ns. kuiviksi.
- Sekoita pehmentyneet liivatteet kuumennetun sitruunamehun kanssa.
- Vatkaa erillisessä kulhossa vispikerma.
- Sekoita toisessa kulhossa keskenään rahka, tuorejuusto, fariinisokeri ja hunaja.
- Sekoita sitruunaseos täytteen joukkoon.
- Lisää täytteeseen erikseen vatkattu vispikerma kevyesti sekoittaen.
- Levitä täyte keksipohjan päälle ja laita raikas juustokakku jääkaappiin vähintään 5 tunniksi.
Kommentoi