Minun Jouluinen Vuokaleipä Karpaloilla, joka Maistuu Uunituoreena ja Kylmänä
Mikä olisikaan parempaa kuin jouluinen vuokaleipä, joka on tullut suoraan uunista!
Jouluinen vuokaleipä maistuu ihanalta varsinkin kun se on saanut jouluisen vivahteen. Milloin suolainen ja makea ei olisi ollut hyvä ajatus? Lue, kuinka karpalo vuokaleipä yhdistää maut!
Rakastan joulun alkua, tuoksua ja tunnetta. Oikeastaan kaikkea.
Syön leipää normaaleissa annoksissa (mikä ikinä onkaan normaali), mutta kun kuvioihin astuu itseleivottu vuokaleipä, voin syödä puolet leivästä yhdessä päivässä.
Onko se tervettä? En tiedä, mutta jos kaurainen vuokaleipä on jotain, mitä olet leiponut itse, tiedät varmasti, mitä tarkoitan.
Kun leivot ensimmäisen karpalo vuokaleipäsi, yllesi valahtaa tietynlainen kotiäidin tunne. Tunnet, että nyt osaat kaikkea. Jos jouluinen vuokaleipä onnistuu kotona, niin miksei kaikki muukin.
Voi olla, että leivän saanti kaupoista ja leipomoista on muodostunut meille niin helpoksi, että pidämme sitä jo liian itsestään selvänä.
Miksi leipoisimme itse, jos sitä saa niin helposti ostettua?
Mielestäni tämä on paras vuokaleipä, jota voi valmistaa kotona, koska
- Se on itse tehtyä
- Voit vaikuttaa sen makuun
- Se on jouluinen
- Se on tuore, suoraan uunista tullut
- Se ei sisällä säilöntäaineita.
Voiko enää paremmaksi mennä?
Ai niin…taikina valmistuu todella nopeasti eikä tarvitse edes odottaa vuokaleipää yön yli.
Jouluinen vuokaleipä valmistus
Kun joulu lähestyy, leipomisen halu kasvaa ja kaikkea uutta tekee mieli kokeilla. Minusta uunituore leipä ja vastaleivottu vuokaleipä on suurta herkkua, josta on vaikea kieltäytyä. Kaikki me kaipaamme joskus tuoretta leipää tai karpalo vuokaleipää, joka on vielä lämmin. Sen tuntee, kun siitä höyryää lämpöä ja kun viipaletta pitää kädessä. Sen näkee, kun vastalevitetty voi sulaa hiljalleen nesteeksi viipaleen pinnalla. Rakastamme tätä tunnetta.
Etsimme tällaista leipää lähileipomoistamme tai käymme matkan varrella uudessa leipomossa hakemassa tuoreinta tavaraa. Aina ei kuitenkaan tarvitse kiiruhtaa leipomoon asti, sillä kotitekoinen vuokaleipä on vähintäänkin yhtä hyvä ja sitä paitsi omatekoisia ruokia syö paremmalla mielellä ja ylpeydellä. Siinä on paljon hyviä puolia. Ei mitään vieraita ainesosia, joita et tunnista tai halua. Jopa hinnan kannalta leivän leipominen kotona on kannattavampaa, sillä maksat vain raaka-aineista. Joskus on kuitenkin hyvä suosia oman kylän leipomoita, sillä ne elävät asiakkaista, eli meistä. Aina on hyvä tukea lähiyrittäjyyttä. Itsekin ostan leipomoista aina silloin tällöin jotain tuoretta.
Suurimmaksi osaksi leivon itse. Pidän siitä ja saan jakaa reseptejä kanssasi. Kaikille jotain hyvää. Itse voi kokeilla kaikkea uutta ja lisäillä uusia aineksia oman maun mukaan. Miten sitten kotitekoinen joululeipä onnistuu? Ei se vaikeaa ainakaan ole.
Kaikki alkaa taikinan teosta, se tärkein osa, josta syntyy suussasulava ja päältä rapea paras vuokaleipä. Taikinan tekoa ei tarvitse koskaan pelätä. Kun seuraa ohjetta, se on nopeammin valmis kuin osaat odottaa.
Leivän taikina on hyvin helppo. Se ei vaadi vaivaamista eikä montaa kohotuskertaa, kuten esimerkiksi pullataikina. Tämä on yksi suuri syy siihen, miksi taikinan teko on nopeaa. Odotusaikaa ei varsinaisesti ole. Ehkä vain tunnin verran…mutta siinä kaikki.
Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi, jolloin hiiva sulaa siihen mainiosti. Kun kaikki ainekset sekoitetaan maitoseoksen sekaan, jätän jauhot viimeiseksi. Jätän aluksi osan jauhoista laittamatta, sekoitan taikinan sekaan ja tunnustelen pikkuhiljaa, kuinka paljon jauhoja vielä tarvitsee.
Vuokaleipä taikina ei saa olla liian kuivaa, joten jos tunnet että se on sopivan tahmea, muttei liian märkä, se on hyvä.
Saatat miettiä, riittääkö puolikas tuorehiiva yhteen leipään. Ehdottomasti kyllä. Oma taikinani kohoaa sillä määrällä kolminkertaiseksi. Olin itsekin yllättynyt, sillä luulin sen vain tuplaantuvan. Tunnin kuluttua kun taikina laitetaan voideltuun vuokaan, se kohoaa liinan alla vielä 20-30 minuuttia. Sitten uuniin.
Jouluiset mausteet leivässä
Kuten huomaat, vuokaleipä resepti ei vaadi paljoa. Ainekset yhteen, kohotus ja uuniin. Jopa ainekset ovat sellaiset, mitkä suurimmaksi osaksi löytyy aina kotoa kaapista.
Joulu lähenee, ja silloin tekee mieli kaikkea piparkakuista mandariineihin.
Karpalot ja kaneli antavat jouluisen maun leipään, jolloin saamme nauttia sesongista täysillä. Jouluinen vuokaleipä, nam!
On myös muita aineksia, joilla saadaan aikaiseksi hyvin jouluisia makuja, ja ne maistuvat useimmille. Esimerkiksi appelsiini on aina raikas maku jouluna, mikä sopii hyvin leipätaikinan sekaan kuivatussa muodossa. Silloin leivän koostumus ei kärsi appelsiinimehusta.
Toinen runsasmakuinen yhdistelmä on rusinat ja pistaasipähkinät. Ne sopivat loistavasti myös makean leivän täytteeksi.
Monet mausteet kuten kaneli ja muskottipähkinä sopivat erinoimaisesti yhteen ja tätä yhdistelmää suosin itse monesti, sillä pidän näistä molemmista mausteista etenkin joulun aikana. Kuten huomaat, erilaisia makuja voi helposti yhdistellä ja luoda näin perheen kestosuosikkeja!
Koska helppo vuokaleipä ei vaadi paljoa, sen leipominen on hyvää tekemistä myös lapsille.
Jouluinen Vuokaleipä Ohje
25 cm vuoka | 1 leipä
Ainekset
- 3 dl täysmaitoa
- ½ tuorehiiva
- ½ tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tl kanelia
- ½ tl muskottipähkinää
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl kuivattuja karpaloita
- 5 ½ dl jauhoja
VALMISTUS
- Lämmitä maito ja lisää sekaan nypitty tuorehiiva.
- Kun hiiva on sulanut maidon joukkoon tasaisesti, sekoita muut ainekset sekaan.
- Taikina saa jäädä tahmeaksi. Jätä kohoamaan liinan alle 1 tunniksi.
- Kaada taikina voideltuun vuokaan ja anna kohoa vielä ½ tuntia.
- Paista uunissa 180 asteessa 40 minuuttia.
Lue seuraavaksi focaccia.
Kommentoi