Vielä on kesää jäljellä – Sitruunakakku kookoksella
Nyt on elokuu ja moni puhuu syksystä. Voidaanko ottaa yhdessä timeout ja nauttia vielä hetki kesän viimeisistä helteistä, joita koristaa herkullinen sitruunakakku kookoksella.
Vielä on kesää jäljellä – sitruunakakku kookoksella
Vielä on kesää jäljellä – sitruunakakku kookoksella, joksi minä tätä kutsun, on raikas mutta täyteläinen leivonnainen, jonka avulla kesä saa jatkoa ja viilenevät illat mukavuuden tunnetta.
Sitruunakakku kookoksella maistuu perheessä jokaiselle, ja on myös helppo toteuttaa yhdessä. Yksinkin voi toki leipoa, mutta silloin voit syyttää vain itseäsi, jos taikina epäonnistuu tai uunin asteet ovatkin liian kuumat.
Minusta sitruunan maku kakuissa on niin hyvää, että siitä on vaikea kieltäytyä – etenkin kotitekoisesta. Se tuo raikkautta ja tasapainottaa makeaa leivosta sopivaksi, mutta sen sinä varmaan tiesitkin jo. Mutta tiesitkö, että jokaisessa maassa sitruunakakku ohje on hieman erilainen. Jotkut ohjeet ovat makeampia ja toiset tiiviimpiä koostumukseltaan, jolloin paras sitruunakakku voi olla jokaisen mielestä ihan erilainen.
Jos pidät kookoksen mausta, kuten minäkin, olet löytänyt oikean reseptin. Tämä helppo sitruunakakku on oikeasti ihana! Sellainen vastustamaton ja tavallinen yhtä aikaa, vähän niinkuin mustikkapiirakkakin – helpot leivonnaiset toimivat aina hyvin. Kookos kuitenkin vähän sekoittaa pakkaa perinteikkyydestä, jolloin se lisää kesäistä lämpöä Suomen sateiseen suven surmaan. Traagista. Tiedän.
Mihin tilanteeseen helppo sitruunakakku sopii?
Helppo sitruunakakku on täydellinen kesäkakku, joka sopii moneen juhlaan, kuten:
- Valmistujaiset
- Syntymäpäiväjuhla
- Juhannus
- Kesäjuhla
- Pääsiäinen
- Viikonlopun kakkukahvit
Se on helppo valmistaa, vaikka alussa tuntuisikin, että valmistusvaiheita on paljon. Kun alat käymään läpi sitruunakakku kookoksella ohjetta huomaat, että kaikki vaiheet ovat yksinkertaisia ja nopeita. Kakkutaikinan pystyy sekoittamaan ilman sähkövatkainta, jolloin pystyt varmasti valmistamaan sen nopealla varoitusajalla.
Sitruunan makuinen kakku piristää päivää, jolloin se sopii jokaiseen tarjoilupöytään upeasti. Sitä tullaan aina ihailemaan ja syömään loppuun viimeistä murua myöten.
Sitruunainen kuorrute
Sitruunainen kuorrute on herkullinen lisä kakulle ja se on helppo valmistaa nopeasti. Tarvitset vain sitruunamehua ja tomusokeria.
Kaada kulhoon ensin tomusokeri, sitten vasta lisää vähitellen sitruunamehua. Sekoita aina välissä, kunnes kuorrute tuntuu oikealta, eli hieman juoksevalta tahnalta.
Huomaa, että sitruunoiden koko vaihtelee, jolloin niistä puristettu mehumäärä ei aina ole sama. Siksi on hyvä varautua ylimääräisillä sitruunoilla, joita voi myöhemmin käyttää kakun kostutukseen (jos tarvetta) tai antamaan vielä sitruksisempaa makua.
Tästä puuttuu vain kahvi ja tee.
Sitruunakakku kookoksella ohje
20 cm kakkuvuoka (*Esimerkiksi Heirol korkea irtopohjavuoka)
Ainekset
KAKKU
- 4 ¼ dl yleisjauhoja
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl ruokasoodaa
- 2 ½ dl sokeria
- 2 sitruunan kuori
- 1 ¼ dl voita, pehmennetty
- 3 isoa kananmunaa
- 1 tl vaniljauutetta
- 1 ¼ dl kermaviiliä
- ½ dl tuoretta sitruunamehua
- ½ dl kookosmaitoa (purkissa)
- 1 dl kookoshiutaleita
KUORRUTE
- ¼-½ dl sitruunamehua
- 1 ½ dl tomusokeria
- ½ dl kookoshiutaleita
VALMISTUS
- Aseta uuni 175 °C. Voitele 20 cm pyöreä kakkuvuoka.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda.
- Erillisessä kulhossa hiero sormillasi tai sekoita haarukalla sitruunankuori ja sokeri yhteen. Tämä auttaa vapauttamaan öljyt kuoresta ja lisää sokeriin sitruunan makua.
- Sekoita isossa kulhossa sitruunalla maustettu sokeri ja pehmennetty voi vaaleaksi seokseksi.
- Sekoita munat yksitellen, kunnes se on hyvin sekoittunut. Sekoita joukkoon vaniljauute.
- Lisää jauhoseos vähitellen märkien ainesten joukkoon vuorotellen kermaviilin ja sitruunamehun kanssa.
- Sekoita joukkoon kookosmaito ja kookoshiutaleet, kunnes taikina on sekoitettu tasaiseksi.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta.
- Paista esilämmitetyssä uunissa noin 35-55 minuuttia. (Katso alhaalta vinkit.)
- Valmista kakun paistuessa kuorrute sekoittamalla sitruunamehu ja tomusokeri keskenään tasaiseksi.
- Kun kakku on otettu uunista, tee tikulla tai haarukalla useita reikiä kakun pintaan. Kaada kuorrute kakun päälle ja anna sen imeytyä reikiin, jonka jälkeen ripottele halutessasi kuorrutteen päälle kookoshiutaleita.
Vinkki:
- 20 cm kakkuvuossa sitruunakakku paistuu jopa 55 minuuttia. Jos käytät paistossa pienempiä tai leveämpiä vuokia, paistoaika voi olla vain 35 minuuttia.
- Kuorrutetta valmistaessa lisää pikkuhiljaa sitruunamehua tomusokeriin, jolloin voit vaikuttaa kuorrutteen paksuuteen.
- Jos haluat kirkkaampaa ja ohuempaa kuorrutetta, lisää enemmän sitruunamehua.
- Kun kakku otetaan pois uunista, voit levittää sen päälle tasaisesti vielä sitruunamehua, jolloin kakku imee nesteet ja siten on kosteampi sisältä, vaikka onkin kuivakakku.
Kommentoi