Helppo Piparkakkutaloni, jonka Jätin Minimalistiseksi: Kaavat ja Koristelu
Oletko sinäkin ruudun toisella puolella, ihailemassa, kuinka helppo piparkakkutalo edustaa kaikkialla? Voin nostaa omankin käteni pystyyn, sillä olen myös yksi heistä tai meistä.
Meitä on varmasti paljon.
No, mutta nuo talot on tehty ammattilaisten toimesta, leipurien, artistien ja moniosaajien. Ihan varmasti. Varsinkin piparkakkutalon kokoaminen on ihan oma lajinsa.
En minä sellaiseen pystyisi. Joka vuosi mietin samaa, aina siinä kuitenkin onnistuu jotenkin, kun on hyvät piparkakkutalon kaavat.
Joulun ihme.
Onneksi kyse on pipareista. Niiden tuoksu valtaa keittiön ja leipominen muuttuu heti riemukkaammaksi, ennen kuin muistamme, että edessämme on vielä piparkakkutalon kokoaminen.
Kun käytät 500 g piparkakkutaikinaa ja teet ohjeen sapluunoiden mukaisen talon, jää taikinaa sen verran yli, että pystyy tekemään yhden pellillisen pipareita syömistä varten. Eikö olekin uskomaton piparkakkutalo ohje? Pipareita jää syötäväksikin!
Olisihan se vähän ikävää valmistaa talo, mutta itse pipareita ei voi syödä. Onneksi hätä ei ole tämännäköinen. Janoamme joulukuussa pipareita, ja nyt niitä sitten saadaan.
Jotain niissä piparkakuissa on, että niitä tekee aina mieli kuuman glögin kanssa. Aina.
Glögiä on jopa outoa juoda ilman pipareita. Niitä vain kaipaa. Ne ovat kuin paita ja peppu yhdessä.
Kertakaikkisen onnistunut yhdistelmä.
Miten piparkakkutalo tehdään?
Piparkakkutalon kaavat on ensimmäinen vaihe, josta on hyvä aloittaa. Kuka vaan voi tehdä piparitalon. Ei se niin rakettitiedettä ole. Tarvitaan perusvälineet ja ainekset. Ei mitään mutkikasta.
Ensikertalaisena on sallittua epäonnistua kokoamisessa pahemman kerran. Itseasiassa jopa monilla kerroilla se on sallittua. Voin kertoa, että etenkin piparkakkutalon liimaus saattaa johtaa pieneen kömmähdykseen, mutta se ei ole ylitsepääsemätön asia.
Piparkakkutalon rakennus ei ole helppoa.
Kun piparkakkutalo kaavat ovat sopivat ja taikina paistettu oikein, jäljelle jää kokoaminen ja koristelu.
Kokoaminen on se vaihe, jossa saattaa tarvita kolmatta kättä. Ja ehkä hermojakin.
1. Kokoaminen
Ensiksi tarvitaan kaava, jonka mukaan piparkakkutalo tehdään. Voit tehdä oman tai christine.fi piparkakkutalon osia käyttämällä.
Kun mitat ovat valmiit, merkitse ääriviivat leivinpaperiin tai tavalliseen paperiin ja leikkaa niiden avulla kaulitusta piparitaikinasta vastaavat palat.
Kun palat ovat paistuneet uunissa, ota ne pois ja leikkaa heti reunat tarvittaessa suoriksi. Heti uunista tulleet piparkakut ovat vielä pehmeitä, joten leikatut reunat jäävät suoriksi. Reunoja ei ole pakko suoristaa, tähän on mahdollisuus vielä niiden ollessa kuumia ja pehmeitä.
Jotta piparkakkutaloa voi alkaa kokoamaan, pipareiden on jäähdyttävä, jolloin ne myös kovettuvat.
Tämä ei tapahdu kuitenkaan hetkessä, joten tässä välissä kerkeää hyvin paistamaan ylimääräisestä taikinasta yhden pellillisen pipareita, siivota keittiö ja hoitaa muita askareita.
Ennen kokoamista on hyvä valmistaa kotitekoinen sokerikuorrute, jonka avulla palat liimataan yhteen.
2. Koristelu
Ihanaa nyt kun talo on koottu valmiiksi (toivottavasti), voimme siirtyä koristeluun.
Huh, nyt voimme huokaista helpotuksesta. Vaikein osio (kokoaminen) on takana, historiaa, never again (seuraavana vuonna uudestaan), niin nyt alkaa iloinen osuus.
Piparkakkutalo koristelu on jotain, mikä tuo lämpimän joulun tunteen. Tunteen, jolloin kaikki murheet katoavat. Iloista aikaa yksin, perheen tai ystävien kanssa. Ehkä jopa koiran.
Koristelussa voi käyttää samaa sokerikuorrutetta, jolla talo liimattiin yhteen tai kaupan valmiskuorrutetta. Niitäkin on saatavilla eri väreissä, jos ei halua pelkkää valkoista. Itse pidän valkoisesta. Se on helppo ja selkeä.
Koristelu on helppoa.
Monesti ikkunat rajataan kuorrutteella ikään kuin ne olisivat kehykset, seiniin luodaan kauniita kuvioita ja kattoon horisontaalisia laineita tai ristikkomaisia viivoja.
Sokerikuorrutteen päälle laitetaan nomparelleja ja karkkeja. Karkkeja voi käyttää millaisia itse haluaa: salmiakkeja, suklaata, hedelmäkarkkeja ja toffeeta. Monesti käytetään värillisiä suklaanappeja, kuten esimerkiksi Fazer Avec Ranskalaisia Pastilleja.
Ne ovat suklaarakeita, joita näkee suomalaisten piparkakkutalojen koristeena vuosittain.
Jos haluat mahdollisimman minimalistisen tuloksen, kuorrutetta voi laittaa vain kiinnityskohtiin, jolloin se pursuaa hiukan yli reunojen. Tämän lisäksi muualle ei laiteta kuorrutetta. Kutsun tätä nimellä “minimalistinen piparkakkutalo”.
Valmista. Näin onnistuu kaunis piparkakkutalo, oli se sitten suora tai vino, ajatus on tärkein.
Piparkakkutalon rakentaminen ja koristelu on hauskaa tekemistä, ja sen jälkeen saa aina olla ylpeä itsestään. Sitä ihastelevat kaikki vieraat ja se on aina oiva puheenaihe, jos jutut alkaa olla lopussa.
Piparkakkutalo ideat ovat moniulotteisia ja kauniita, joita voi testailla mielin määrin.
Voiko piparkakkutalon syödä?
Ei ja kyllä.
Jos olet käyttänyt sokerikuorrutetta, joka sisältää raakaa kananmunaa, ei piparkakkua tulisi syödä, koska vatkattuna kananmuna ei säily kauaa huoneenlämmössä.
Muuten se on syötävä.
Toinen kysymys herää kuitenkin, haluatko syödä enää piparkakkutaloa, mikä on ollut pitkään esillä ja varmasti ehtinyt kerätä pölykerroksen jos toisenkin (ei mitään hurjaa määrää kuitenkaan).
Et varmaankaan. Sen makukin on ehtinyt harmaantua. Saatan liioitella, mutta monesti piparkakkutalo on vielä kauniisti esillä uudenvuoden jälkeen. Niin minullakin.
Helppo Piparkakkutalo Ohje
Ainekset
- 500 g piparkakkutaikinaa
Sokerikuorrute
- 1 kananmunan valkuainen
- 60 g tomusokeria
- 1 tl etikkaa
- 1 tl leivinjauhe
VALMISTUS
- Leikkaa talon sapluunat leivinpaperiin ja leikkaa ne ääriviivoja pitkin (6+2 palaa).
- Kun piparitaikina on sulanut, kauli taikina leveäksi, aseta sapluunat taikinan päälle ja leikkaa taikinasta oikean kokoiset palat.
- Paista piparit uunissa 200 asteessa noin 6 minuuttia.
- Kun palat ovat jäähtyneet*, valmista sokerikuorrute vatkaamalla kananmunan valkuainen, etikka ja leivinjauhe yhteen.
- Kun kananmunan valkuainen on vaahtoutunut, lisää tomusokeri vähitellen sekaan.
- Pursota sokerikuorrutetta palojen sisäpuolen reunoille ja liimaa ne yksi kerrallaan yhteen.
*Kohta 4. Voit viimeistellä piparkakkusivut tasaisiksi leikkaamalla reunoja, kun ne ovat juuri otettu pois uunista. Silloin piparit ovat vielä tarpeeksi pehmeitä ja lämpimiä leikattaviksi.
Huom! Jos valmistat sokerikuorrutteen kananmunalla, muista, että sitä ei ole suositeltavaa syödä, kun kuorrute on ollut yön yli huoneen lämmössä (raaka kananmuna).
Lue seuraavaksi jouluinen glögijuustokakku.
Kommentoi