Hemmottele itseäsi Maritozzi-kermapullilla tänä laskiaistiistaina 2023
Maritozzi-kermapullat valloittavat tänä laskiaistiistaina meitä uudella tyylillä, muistuttaen kovasti täyteläisiä, pohjoismaisia laskiaispullia.
Laskiaistiistai tai muualla maailmalla tunnettu pannukakkupäivä on maailmanlaajuinen ja perinteinen juhla, jota vietetään helmikuussa. Tänään, lähestyessämme vuoden 2023 laskiaistiistaita, yksi herkullinen jälkiruoka, joka on nyt trendannut monesti, on klassinen italialainen kermapulla, Maritozzi.
Tässä välissä voisin paljastaa, että en ole ollenkaan kermavaahdon ystävä, en ole koskaan ollut. Jostain syystä kuitenkin laskiaispullat maistuvat. Ketä minä oikein huijaan? Itseäni?
Mikä on Maritozzi?
Maritozzi on leivonnainen, laskiaispullaa muistuttava, jota on nautittu sukupolvien ajan Italiassa ja joka on viime aikoina saavuttanut suosiota ympäri maailmaa. On turvallista sanoa, että nämä muhkeat ja kermaiset pullat sopivat täydellisesti ahmittavaksi suuhun ilman huolta (en puhu nyt kaloreista, sillä se ei ole laskiaistiistaina tärkeää), sillä ne ovat herkullisia.
Se eroaa perinteisestä laskiaispullasta päältäpäin tehdyn viillon kanssa ja täytteen, joka on sokerin sijasta tehty tomusokerista. Myös taikinaan voi lisätä sitruksen kuorta tai rusinoita.
Kuitenkin, olen tehnyt nämä Maritozzit laskiaisittain, eli taikina on perinteinen pullataikina, ja täyte yksinkertainen kuohukerma. Lisäsin mansikoita täytteeseen, koska ne antavat raikkaan vivahteen, mikä tasapainottaa rasvaista kermaa ja kuohkeaa pullaa.
Ensikohtaaminen Maritozzi-pullien kanssa
Minulle Maritozzi tuli ihan uutena tuttavuutena tänä vuonna, luultavasti trendin mukana. Oikeastaan ei luultavasti, vaan niin siinä oikeasti kävikin. Aloin näkemään käteen liimatussa ruudussani pullia, jotka näyttivät hienostuneilta, uusilta ja muodikkailta. Ensimmäinen ajatukseni olikin, että nyt on joku keksinyt laskiaispullalle upean uuden ulkonäön, joka syödään melko varmasti silmillä. Hienovarainen tomusokeri ja täsmällisesti sijoitettu kerma eivät auttaneet huomiotta jättämisen yrityksessä.
Selailun ja ruutuajan liikakulutuksen seurauksena trendikkäät laskiaispullat unohtuivat nopeasti. Kunnes seuraava kerta tuli. Tässä vaiheessa on hyvä huomioida, että laskiainen 2023 lähestyy, joten pulla-mainoksilta on vaikea välttyä. Tiesin, että tulen valmistamaan näitä kauniita laskiaispullia tänä vuonna, kuka ikinä ne olikin suunnitellut, suomalaista designia näkyi nyt hyvinkin onnistuneesti pullissa.
Minun on pakko pysähtyä itsekin tässä vaiheessa miettimään, miksi luulin näin. Eivät edes laskiaispullat ole alkuperäisesti tulleet Suomesta vaan Ruotsista. Jo sen pitäisi herättää ajatuksissani epävarmuutta, että suomalaista jälkeä tämä ei ole. Meillä on kostean vadelmainen Runebergin torttu, se riittää. Nyt tiedän! Nopea selailu sen teettää. Vasta kun aloin etsimään tietoa näistä kermapullista, sain selville tarpeeksi, jotta luovuin ajatuksesta suomaisista design-pullista. Valehtelisin, jos sanoisin, etteikö Iittala feat Fazer Leipomo käynyt mielessäni.
Maritozzi, tämä saappaan muotoisen maan herkkupulla olikin jo vanha tuttavuus, mutta ei minulle. Tähän voisin sanoa, että tietäjät tietää. Tutustuin resepteihin, valmistustapaan, täytteeseen, taikinaan ja historiaan. Kävin totisesti makumatkalla, tämäkin ruudun läpi. Selvitin kaiken mahdollisen, jonka tarvitsin valmistaakseni ruutupullia, ruudussa kun kohtasin Maritozzit ensikertaa.
Miksi valita Maritozzi-pullat tänä laskiaisena?
Joten miksi Maritozzi-pullat ovat trendikkäitä tänä laskiaistiistaina? Olen huomannut ne nyt useaan otteeseen sosiaalisessa mediassa ja niin varmasti sinäkin… Ensinnäkin se on monipuolinen leivonnainen, jota voi nauttia mihin aikaan päivästä tahansa. Etsitpä sitten makeaa aamiaisherkkua tai jälkiruokaa illallisen jälkeen, Maritozzi on täydellinen valinta. Sen herkkä maku ja kermainen rakenne tekevät siitä yleisölle miellyttävän ja houkuttelevan kaikenikäisille herkuttelijoille.
Toinen syy, miksi Maritozzi on kasvavassa suosiossa tänä laskiaistiistaina, on sen yhteys itse lomaan. Laskiaistiistai on juhlan ja hemmottelun aikaa ennen paastonajan alkamista, ja Maritozzi on täydellinen herkku nautittavaksi tänä aikana. Sen rikas, makea maku on täydellinen tapa juhlistaa laskiaista uudella tavalla. Ja kukapa ei haluaisi kokeilla jotain uutta perinteisiin suomalaisiin laskiaispulliin.
Voin sanoa, että jatkossa tulen varmasti valmistamaan joko perinteisiä laskiaispullia leikaten pullan päältä kannen irti ja myös Maritozzi-pullia, jos mieli tekee. Molemmat ovat vaivan arvoisia, vievät yhtä paljon aikaa tehdä ja näyttävät herkullisilta.
Maritozzin valmistaminen kotona
Maritozzin valmistaminen kotona on melko yksinkertainen prosessi, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Pullat valmistetaan täyteläisestä, makeasta taikinasta, joka muotoillaan pyöreiksi ja täytetään sitten kermatäytteellä. Aivan kuten tavallinen pullataikina, jota olet tottunut käyttämään joka vuosi laskiaispullia varten. Paistoajat voivat vaihdella 10 minuutista jopa 18 minuuttiin. Olen huomannut, että yli 10 minuuttia on aina ollut liikaa ja siksi se on aina minun maksimi paistoaika pullille tai kunnes kullanruskeat. Lopuksi voit ripotella ne tomusokerilla, mikä antaa niille kauniin ulkonäön. Maritozzi-pullien leipominen kotona on yhtä helppoa kuin muutkin pullat, jos minulta kysytään. Ei mitään huolestuttavaa. Mielestäni nämä sopivat kaikentasoisille leipureille, kokeneista ensikertalaisiin.
Jos et halua tehdä näitä klassisia, mutta nyt trendikkäitä Maritozzi-pullia kotona, on monia muita vaihtoehtoja avuksi. Esimerkiksi perinteisten suomalaisten laskiaispullien valmistaminen tai niiden hankkiminen paikallisilta leipomoilta, jonka tuesta he ovat varmasti otettuja. Jos kuitenkin haluat löytää aitoja Maritozzi-kermapullia, Italiasta tai muualta ulkomailta, voit löytää niitä monissa eri muodoissa, klassisesta vaniljakastikkeesta nykyaikaisempiin muunnelmiin, kuten suklaalla tai hedelmätäytteellä.
Maritozzi-pullat sopivat nautittaviksi myös laskiaisena.
Ennen kuin päästän sinut laskemaan ja leipomaan
Voin todeta, että Maritozzi on täydellinen leivonnainen 2023 laskiaistiistaihin. Sen klassinen maku tuo mieleen perinteisen laskiaispullan ja sen ansiosta perinteisen laskiaistiistain juhliminen ei häiriinny. Olitpa sitten juhlimassa lomaa ystävien ja perheen kanssa tai etsitpä vain makeaa herkuttelua varten, kokeile trendikkäitä kermapullia tänä laskiaistiistaina. Joten kun lähestymme tätä hauskaa ja lumista päivää, muista nauttia makeista herkuista, jotka tekevät lomasta erityisen, ja nauttia pullasta tai kahdesta. Hyvää laskiaista!
Maritozzi resepti laskiaisittain
9 kpl (keskikokoiset)
Ainekset
TAIKINA
- 25 g tuorehiivaa
- ⅓ tl suolaa
- 2 ½ dl maitoa
- ¼ + ¾ dl sokeria
- 1 tl kardemummaa
- 6 + 2 dl vehnäjauhoja
- 80 g voita
- 1 kananmuna
TÄYTE
- 2 dl kuohukermaa
- 2 tl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- mansikoita
LISÄKSI
- Kananmuna voiteluun
- Hilloa tai mantelimassaa täytteen kanssa
- Tomusokeria koristeluun
VALMISTUS
- Hiero kulhossa hiiva ja suola, kunnes seos on juokseva. Lisää sekaan maito (kädenlämpöinen), ¼ dl sokeria, ja 6 dl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, ja anna kohota 15 minuuttia.
- Lisää taikinan joukkoon voi (huoneenlämpöinen), kananmuna, 2 dl vehnäjauhoja, ¾ dl sokeria ja kardemumma ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohoa 30 minuuttia.
- Jaa taikina osiin, pyörittele niistä pyöreät pullat, aseta pellille ja jätä pyyhkeen alle kohoamaan vielä noin puoleksi tunniksi.
- Voitele kananmunalla ja paista uunissa 225 °C noin 10 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita.
- Tee pullaan viilto suoraan keskeltä tai sivulta. Koska ohje on laskiaispullista inspiroitu, on täytteeni sama, mikä laitetaan laskiaispullaan, eli kermavaahto ja hillo/mantelimassa. Pilkoin täytteen sekaan mansikoita, joka teki pullista entistä raikkaammaat.
Vinkki:
- Kohota taikina lämpimässä keittiöpyyhkeen suojaamana.
- Odota, kunnes pullat jäähtyvät ja vasta sitten leikkaa ne puoliksi.
- Jos pullat kypsyvät liian nopeasti tummiksi uunissa, laske uunin lämpötilaa 200 °C.
- Paistetut pullat (ilman täytettä) on helppo pakastaa, jolloin voit nauttia niistä silloin, kuin sinulla itselläsi on aikaa. Tähän sopii erinomaisesti esimerkiksi pakastepussit, jotka eivät vie paljon tilaa pakastimessa.
Kommentoi