Herkullinen Runebergin Kakku, jonka Reseptin Kehitin Onnistuneesti Erityisesti Kakulle Sopivaksi
5. Helmikuuta on aina herkullinen päivä, jolloin Runebergin torttua nautitaan. Nykyään suosituksi on tullut Runebergin kakku, joka on vähintään yhtä mehevä.
Kaikki eivät tätä päivää juhlista, mutta jos totta puhutaan, ei siinä sen kummempaa perinnettä olekaan monesti kuin tortun syöminen. Se ei ole esimerkiksi juhannuksen kanssa verrattavissa oleva juhlapyhä, perinteiden kannalta.
Kauppojen hyllyt ovat pullollaan mantelin makuisia torttuja, jotka kilpailevat toistensa paremmuudesta. Jokainen leipomo valmistaa samoja leivoksia, mutta maut ovat silti erilaiset. Ainekset ja niiden määrät vaihtelevat hieman toisistaan.
Mistä sitten tietää, mikä torttu on parhaimman makuinen? Kokeilemalla.
Olen kuitenkin jo maistanut monia torttuja, mutta liiallinen makeus on minulla aina se sama ongelma, joka kaivaa minua. Tänä vuonna päätin valmistaa tortun itse, kehittäen reseptin, joka juuri minulle maistuu. Toivon kovasti, että myös sinä löydät tästä reseptistä itsellesi suosikin, jota voit alkaa käyttää vuodesta toiseen. Minulle tämä toimii ja toivon, että niin myös sinullekin.
Tässä on kuitenkin yksi juju. Se ei ole torttu, jonka olen valmistanut vaan kakku. Olen janonut runebergin torttu kakkua jo pitkään, joten nyt se on valmis, ja täydellisen sopiva meille manteli-vadelmakakun herkkusuille.
Saatat miettiä, miksi tein runebergin kakkua, vaikka perinteisenä leivoksena tunnetaan tortut. Minusta kakkuja on mukava tehdä ja niiden valmistaminen yleisestikin on vaivalloisempaa kuin valmistaa monta pientä leivosta. Pienet leivokset, kuten esimerkiksi mustikkamuffinit ovat myös hauskaa tekemistä, joten en ole kokonaan kakkujen puolella.
Mikä on Runebergin torttu?
Runebergin torttu on tietämämme mukaan runoilijan vaimon, Fredrikan, keksintö. Vuoden 2016 Ylen artikkelissa tämä väite kuitenkin kumotaan ja kerrotaan tulevansa heidän lähikonditoriasta, Porvoosta, jossa suosikkileivoksia oltiin jo valmistettu ennenkin.
Torttu on varmasti yksi suosituin elementti tässä päivässä. Jos joku kysyy runebergin päivästä, torttu tulee ensimmäiseksi mieleen, ainakin minulla. Niitä on jo lapsesta asti syöty, koulussa nautittu ja nyt aikuisena niiden nautinto jatkuu edelleen. Vain kerran vuodessa, mutta se riittää. Tortut ovat kuitenkin melko makeat ja rasvaiset.
Viime vuonna mietin, että haluan valmistaa tortusta kakun. Itse tehtynä maku on erilainen kuin kaupan versiot. Omiin torttuihin ja kakkuihin ei laiteta säilöntäaineita eikä tarvitse tehdä niin överi makeaa.
Nyt kohteenani oli runebergin kakku. Miksei? Kun kehittelin reseptiä, mietin kaikki ainekset tarkalleen, mikä minkä kanssa sopii hyvin yhteen ja mikä toimii paistossa parhaiten. Makuinspiraationa oli perinteinen runebergin maku, joka tunnetaan ympäri maata. Tärkeintä minulle oli säilyttää kaksi elementtiä: maku ja kosteus. Ne ovat minulle tärkeitä tämän leivonnaisen yhteydessä, ja niin myös tottakai muissakin.
Perinteinen runeberg torttu on makea, mantelipohjainen leivos, pieni sellainen, jonka päällä on noin 1 tl vadelmahilloa ja sen ympäröimänä valkoinen sokerimassa rinkula. Hyvin helppo ja kaunis leivos.
Kun kyseessä on pieni leivos, miksei se voisi olla kakku? Kyllähän se voi. Paras Runeberg kakku syntyi hetkessä! Olin varma, että joudun tekemään monta testikierrosta, jotta saisin kaikki koostumukset ja maut oikein. Olin väärässä, ja selvisin ensimmäisellä kerralla. Kakusta tuli suurta herkkua. Olin itsekin yllättynyt positiivisesti. Olin ylpeä itsestäni. Tiedätkö miksi? Eihän yksi kakku oikeasti ole niin iso juttu.
Yksi asia, jonka olisin voinut huomioida oli kakun voideltu vuoka, joka voisi myöhemmin alkaa uunissa valua kakkuvuoan välien välistä ulos. Näin kävi. Tippoina tippunut voi tirisi vasten uunin alaosaa joka kerta, kun sitä valui toisensa perään. Ajattelin, että nyt uunin suhteen peli on jo menetetty. En ala edes puhdistamaan sitä ennen, kuin kakku olisi kypsynyt loppuun asti. Muuten uunin lämpötilakin laskisi ja kakun paistoaika kärsisi.
Muutama minuutti myöhemmin katsoin uunia kohti, huomasin, että nyt lasiin alkaa muodostumaan huuruinen kerros. Outoa, ennennäkemätöntä, mutta okei. Hyväksyin asian, mutta olin silti utelias. Menin lähemmäs uunia, jotta voisin oikeasti huomata, miksi lasi on höyrystynyt. No, ei se mitään höyryä ollut. Se oli savua. Nyt oli tosi kyseessä. Onnistuisinko oikeasti tahattomasti polttamaan koko keittiön samalla, kun yritän nauttia runebergin päivästä?
Savua tuli, sitä oli nyt jo siellä sun täällä, kun jouduin avaamaan uunin oven, avasin nopeasti ikkunan ja syöksyin hakemaan korkean jakkaran, jonka sijoitin täsmälleen palovaroittimen alapuolelle. Olin varma, että kohta se alkaa huutaa. En tiennyt mitä tehdä, koska jonkin sortin paniikki oli jo iskenyt, mutta myöhemmin ajatellen olin kuitenkin hoitanut asioita hyvin ammattimaisesti. Jopa se jakkarakin oli jo valmiina hoitamaan hommansa. Loppujen lopuksi palovaroitin pysyi hiljaa. Se varmaan tunsi kohonneen sykkeeni, eikä halunnut lisätä sitä. Onneksi näin kävi. Tilanne oli ohi todella nopeasti, uuni oli nyt puhdas savusta ja siitä tippuneesta rasvasta. Täydellinen runeberg kakku oli syntynyt. Se onnistui kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Nyt jos mietit, miksi olin ylpeä itsestäni, niin tässä oli syy siihen. Joskus se yksikin kakku on iso juttu.
Runebergin kakku on enemmän kuin tavallinen vadelma-mantelikakku.
Paras Runebergin Torttu Kakku Ohje
20 cm vuoka | 8 annosta
Ainekset
- ½ dl sokeria
- ½ dl fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 1 ¾ dl vehnäjauhoja
- 100 g mantelirouhetta
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 180 g voita + voiteluun
- 1 dl piimää
- + korppujauhoja voideltuun vuokaan
Kuorrute
- 4 rkl vadelmahilloa
- 1 ½ dl tomusokeria
- 2 ½ rkl vettä
+ koristeluun tuoreita vadelmia, jos haluaa
VALMISTUS
- Voitele vuoka ja ripottele voideltuun alueeseen korppujauhoja.
- Vaahdota kananmunat ja sokeri.
- Sekoita kuivat aineet joukkoon. Jauhot voi siivilöidä siistimmän rakenteen saavuttamiseksi, mutta ei ole pakko.
- Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja lopuksi piimä. Sekoita.
- Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.
- Kuorrute: Sekoita tomusokeri ja vesi yhteen, jolloin valkoinen sokerikuorrute valmistuu. Sokerikuorrute levitetään kakun päälle reunoille, kuten runebergin torttu, keskelle levitetään vadelmahillo ja halutessasi voit koristella vielä tuoreilla vadelmilla.
Huom: Voit laittaa vuoan alle uunipellin suojaksi, ettei vuoasta valu voideltu voi ulos (kuten minulla kävi).
Kommentoi