
Miten Sain Itsetehdyt Lohkoperunat Uunissa Rapeiksi?
Oletko koskaan kuullut kenenkään sanovan, ettei pidä lohkoperunoista? En minäkään.
Jos et pidä niistä, olen varma, että olet syönyt pakastelohkoperunoita. Olen varma siitä, koska herkulliset lohkoperunat uunissa ovat aivan jotain muuta.
En suosittele niitä kenellekään, kun itse tehdyt lohkoperunat ovat niin paljon parempia ja terveellisempiä. Suorastaan herkullisia!
Niissä ainoa huono puoli on se, että niitä tulee syötyä enemmän kuin pitäisi, mutta voimmeko syyttää ketään siitä. Rapeat lohkoperunat vain ovat täyttä rakkautta.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suosittelisin perunoiden syömistä useasti, koska on olemassa terveellisempiäkin vaihtoehtoja.
Niistä emme puhu nyt, sillä haluamme keskittyä rapeisiin lohkoperunoihin.
Lohkoperunoiden valmistus on todella helppoa! Perunat kuoritaan (ei pakko) ja leikataan neljäksi lohkoksi ja voila! Ne voidaan paistaa uunissa tai friteerata.
Lohkoperunat ovat ulkonäöltään pitkiä puolikuun muotoisia lohkoja, mutta jos sinulla on käytössä pieniä varhaisperunoita, kuten minulla, niin ne voi yhtä hyvin myös vain puolittaa.
Airfryer lohkoperunat ja uunilohkoperunat maustetaan aina!
Kuitenkin, haluamme enemmän makua, eikö totta? Ennen sitä minun on kerrottava yksi salaisuus…
…En koskaan mittaa mausteiden määrää perunoita maustaessa. Suolaa laitan kohtuudella, mutta muissa mausteissa en säästele.
Jos haluat, niin yksinkertainen suola ja pippuri yhdistelmä sopii myös mainiosti.
Ovatko uunissa paistetut lohkoperunat terveellisempiä kuin ranskalaiset perunat?
Uunissa paistetut perunalohkot ovat yleensä paljon terveellisempiä kuin ranskalaiset perunat, jotka uppopaistetaan öljyssä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun uunissa kypsennetyt viipaleet valmistetaan sydämen kannalta terveellisestä öljystä, kuten oliiviöljystä, joka sisältää paljon vähemmän rasvaa ja kaloreita kuin perinteiset öljyt, joissa perunoita valmistetaan. Ranskalaisilla on myös taipumus imeä öljyt itseensä. Ne kypsyvät ja muuttuvat paljon rasvaisemmiksi, kun taas uunissa paistetut lohkot eivät.
Koska uunissa paistuvat perunalohkot kypsennetään, niihin tarvitaan vähemmän öljyä saadakseen rapean ulkopinnan, mikä tekee lohkoperunoista niin haluttavia. Jo pari ruokalusikallista terveellistä öljyä voi riittää saavuttamaan rapeuden, joka tekee näistä viipaleista niin herkullisia. Lisäksi öljyjen, kuten oliiviöljyn, käyttö vähentää sydänsairauksien riskiä samalla kun se tarjoaa tärkeitä antioksidantteja.
Miksi lohkoperunat ovat vetisiä?
Yksi parhaista vinkeistä rapeiden perunalohkojen saamiseksi on liottaa niitä ensin kuumassa vedessä kymmenen minuuttia ennen kuin annat niiden levätä viisi minuuttia. Sen jälkeen voit laittaa ne uuniin. Näin annat perunoiden vapauttaa osan tärkkelyksestään ja imeä kosteutta keskelleen. Tämä tekee perunoiden ulkopinnan rapeaksi, mutta pitää sisäpinnan silti kauniina ja kosteana.
Toinen vinkki on käyttää oikeanlaisia perunoita. Laadukkaat Russet-perunat tuottavat usein parhaat lohkoperunat, kun taas muut lajikkeet, joilla on erilainen kuorirakenne ja yleinen koostumus, eivät välttämättä tuota yhtä hyviä tuloksia.
Halutessaan voi myös kääntää perunat paistamisen puolivälissä, jotta molemmat puolet saavat rapeita. Yksi yleinen virhe, joka johtaa märkiin perunalohkoihin, on ottaa ne liian aikaisin pois uunista, ennen kuin ne ovat ehtineet muodostaa syvän kullanruskean ulkokuoren. Ole kärsivällinen ja jätä ne tarpeeksi pitkäksi, jotta ne ovat täysin rapeita.
Pitääkö lohkoperunat maustaa ennen vai jälkeen kypsentämistä?
Perunoiden maustaminen kypsennyksen jälkeen antaa kuorelle mahdollisuuden rapeutua ilman häiriöitä. Muista vain maustaa ne heti uunista ottamisen jälkeen, jotta mausteet tarttuvat ulos. Yleisiä mausteita ovat suola, pippuri, valkosipulijauhe ja sipulijauhe – mutta voit olla niin luova kuin haluat! Monesti maustan perunat ennen kypsennystä, mutta saatan lisätä vielä lisää, kun ne ovat valmiita.
Mikä sopii hyvin lohkoperunoiden kanssa?
Hampurilaiset ja ranskalaiset perunat eli ranskikset tai ranut ovat täydellinen yhdistelmä, joten hampurilaiset ja lohkoperunat sopivat myös luonnollisesti! Niiden kanssa sopii hyvin kotitekoinen coleslaw-salaatti tarjoiltavaksi. Voit tarjoilla perunalohkoja melkein minkä tahansa kastikkeen kanssa sekä lapsille sopivia suosikkeja, kuten nakkien kanssa. Nakit ovat kuitenkin todella suolaiset, joten en suosittele niitä useasti lapsille. Voit myös tarjoilla nämä perunalohkot melkein minkä tahansa pääruokaproteiinin kanssa, kuten kanan, pihvin tai grillattujen merenelävien kanssa.
Kuten ranskalaiset perunat, lohkoperunat sopivat hyvin myös yleisten mausteiden ja maustekastikkeiden kanssa, kuten tomaattiketsupin, sinapin tai jopa ranch-kastikkeen. Voit myös yrittää yhdistää lohkoasi juustokastikkeen, kastikkeen tai jopa kotitekoisen aiolin kanssa. Kaikilla on aina se oma suosikki kastike tai mausteyhdistelmä, jota ei voi vastustaa.
Lohkoperunat sopivat hyvin myös kesällä grilliruoan kanssa. Lautasellasi on makkaraa, lihaa ja jopa herkullisen mehukasta saslik-lihaa. Mikään ei kruunaa ateriaa paremmin kuin rapeat perunalohkot, jotka on maustettu erinomaisesti kutkuttamaan makunystyröitä. Hieman raikasta salaattia ja perunasalaatti lautasen reunalle ja valmista tuli.
Pidän todella paljon myös uunissa paistetusta kanasta ja sen kanssa uuniperunoita. Niiden kaveriksi voi aina valmistaa herkullisen kylmän tai kuuman kastikkeen, joka maistuu niin kuumina kesäpäivinä kuin viileinä syysiltoina. Kylmällä kastikkeella tarkoitan luonnon- tai kreikkalaisen jogurtin pohjalla valmistettua kevyttä kastiketta, joka tasapainottaa kanan ja perunan tuhtia koostumusta ja makua.
Jos haluat valmistaa ystävien kesken leffailtaan jotain lämmintä naposteltavaa, mikä ei ole lihaa ja on melko vähärasvaista, voi maustetut lohkoperunat olla juuri hyvä valinta, koska ne maistuvat kaikille kuten ranskalaiset perunat, ja menevät nopeasti porukan kesken. Toinen lämmin uunissa valmistettu naposteltava illanistujaisiin on nachopelti, jonka onkin sitten suositumpi tarjoiltavaksi. Onneksi on niin paljon eri tarjoiluvaihtoehtoja, miten perunoita voi sovittaa lautaselle eri ruokien kanssa.
Lohkoperunat ohje
Ainekset
- 1 kg perunoita
- 3 rkl oliiviöljyä
- ¼ tl suolaa
- Pippuria
- Paprikamaustetta
- Cajun maustetta
- Perunamaustetta
- Chilimaustetta
- Parmesaanijuustoa
VALMISTUS
- Leikkaa perunat neljään osaan lohkoiksi. Jos perunat ovat pieniä, puoliksi leikkaaminen riittää.
- Huuhtele perunat kylmässä vedessä ja kuivaa ne sen jälkeen.
- Laita perunat kulhoon, sekoita joukkoon muut ainekset ja hiero tasaisesti perunoihin.
- Paista uunissa 220 asteessa 35-40 min.
- Ripottele tarjoilua varten päälle parmesaanijuustoa.
Kommentoi