Kermainen Lohikeitto ja Lipstikka on Lempiruokaani, josta En Saa Kyllikseni
Olet varmasti maistanut pohjoismaista lohikeittoa. Jos et, niin olet jäänyt paljosta paitsi.
Ensinnäkin, kermalla tehty keitto maistuu ihan erilaiselta kuin tavallisen liemen kanssa.
Toiseksi, voitko vastustaa lohta?
Juhlava lohikeitto sopii sekä vieraille että kotona oleville suille. Se on kevyt lounaaksi ja illalliseksi, vaikka onkin kermainen lohikeitto. Ja mikä parasta, paras kermainen lohikeitto on oikeasti helppo valmistaa!
Muistan, kun aikoinaan luulin vielä, että sitä olisi vaikea tehdä ja kestäisi varmasti ikuisuuden.
Olin väärässä.
Maailman paras lohikeitto syntyy tuoreista raaka-aineista ja lohesta. Jos nämä ovat kunnossa, onnistut varmasti! Kesällä varsinkin uusiaperunoita ja porkkainoita on saatavilla, joten niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää tässä reseptissä.
Perinteinen lohikeitto on maultaan monelle tuttu, mutta lisäämällä siihen lipstikkaa, tuot uutta ilmettä sekä makua.
Suomalainen lohikeitto
Suomalainen lohikeitto ei ole niin suosittu muualla maailmassa. Lohikeittoa ja kalakeittoa syödään kyllä muuallakin maailmassa, mutta kermainen vaihtoehto on pysynyt enimmäkseen pohjoisessa.
Jossain ulkomailla sitä löytyy hienommista ravintoloista, jossa se tarjoillaan yleisemmin muodollisilla lounailla ja juhlilla, jotka ovat joko suomalaisia tai skandinaavisia.
Lohi sisältää runsaasti proteiinia ja omega-3-rasvahappoja, ja sen kiinteä rakenne tekee siitä hyvän valinnan täyttäväksi alkupalaksi, lounaaksi tai päivälliseksi. Minä nautin siitä eniten päivällisellä. Se sopii erityisen hyvin kevyiden ruiskeksien tai ruisleivän kanssa.
Suomalaisen lohikeiton reseptejä on monia, vaikka niissä onkin joitain yhteisiä piirteitä. Yksi tärkeimmistä on, että keiton on oltava kermainen. Maun tulee tulla itse lohesta ja tuoreesta tillistä, ei perunasta tai jauhoista tai muista sakeuttamisaineista. Toinen ero suomalaisen lohikeiton reseptin ja muiden välillä on se, miten lohta käsitellään ennen sen kypsentämistä.
Paloiteltu lohi säilyttää muotonsa paremmin kuin kokonaiset fileet, joten useimmat reseptit vaativat sitä. Paloittelu lyhentää myös kypsennysaikaa: koska lämpö tunkeutuu ohuisiin lohipaloihin nopeammin kuin paksuihin.
Lohikeiton valmistus
Skandinaavinen lohikeitto on parasta! Se on lempiruokaani, niin herkullista ja täyttävää! Rakastan sen makua. Maailman paras lohikeitto on todella hyvä vuodenajasta riippumatta. Se lämmittää ja antaa paljon energiaa. Syön sen mielelläni leivän kanssa. Laitan myös paljon tuoretta tilliä, koska ilman sitä tunnen, että jotain puuttuu.
Lohi on muutenkin hyvää ja terveellistä, niin siitä on pakko tehdä keittoa. Olen saanut vuosien varrella paljon erilaisia lohikeittoja, jotka ovat hiukan erilaiset, mutta yleisellä tasolla samanlaiset. Jokainen maustaa ja lisää kasviksia, miten on itse tottunut.
Kaikki alkaa sipulin, perunoiden ja porkkanoiden pilkkomisella ja paistamisella kattilassa voin kanssa. Sekaan laitetaan hetken päästä kalaliemikuutio ja vesi, ellet ole itse tehnyt kotitekoista kalalientä. Mausteet voi lisätä tässä vaiheessa tai silloin, kun perunat ovat kypsiä. Itse suosittelen laittamaan maustepippurit ja laakerinlehdet jo alkuvaiheessa, jotta niiden maut ehtisivät muhinoida keitossa.
Noin viisi minuuttia ennen kuin paras lohikeitto on valmistunut, leikkaa lohi kuutioiksi tai pieniksi paloiksi ja lisää keiton sekaan. Lisää tuoretta tilliä tai kuivattua tilliä ja maitoa tai kermaa, jos pidät kermaisesta, niin kuin minä. Tarjoile kermainen lohikeitto kuumana lämpimän leivän ja voin kanssa.
Miksi kermainen lohikeitto maistuu niin hyvälle?
Oletko koskaan miettinyt, miksi kermainen lohikeitto maistuu erityisen hyvältä? Etenkin, jos siellä on seassa vielä hummeria ja katkarapuja ja rapuja? Nam!
Tämä johtuu siitä, että valtameren pohjassa elävät merenelävät kuten lohi, hummerit, simpukat ja katkaravut syövät koko päivän asioita, jotka ovat painuneet ylhäältä alas. Tämä ruoka sisältää runsaasti mineraaleja. Ja kun syömme näitä mereneläviä itse, syömme myös paljon kivennäisaineita.
Muistan, kun olin noin 17-vuotias, eräs ystäväni kertoi minulle, miksi kermainen lohikeitto oli hänen suosikkiruokansa. Hän kuvaili, kuinka liemen kermaisuus erottui lohen lämmön kanssa ja kuinka voit maistaa kaikki maut selvästi. Ajattelin, että tämä on tosiaankin näin. Olin itse ajatellut ihan samalla tavalla.
Kalakeiton hyödyt
Paras kermainen kalakeitto on yksi maailman vanhimmista perinteisistä resepteistä. Se on suosittu ja maukas ruokalaji monissa maissa.
Kalakeitto valmistettiin alun perin luista ja kalapaloista, vihanneksista, yrteistä ja mausteista. Luiset kalat sisältävät paljon kalsiumia, jota tarvitaan vahvojen terveiden luiden ja hampaiden ylläpitämiseen.
Kun valmistat kalakeittoa, yritä välttää jauhojen tai maissitärkkelyksen lisäämistä sen sakeuttamiseen – käytä sen sijaan kermaa ja perunoita. Silloin keitossasi on enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita.
Paras lohikeitto on vähäkalorinen ja täydellinen painonhallintaruokavalioon. Se sisältää omega-3-rasvahappoja, jotka ovat välttämättömiä aivojen, sydämen ja nivelten terveydelle. Kalakeiton voi valmistaa hyvin nopeasti, sillä se ei vaadi pitkää kypsennysaikaa. Ruoka on myös helppo sulattaa. Joten älä pelkää valmistaa tätä herkullista ruokaa!
Kermainen kalakeitto maistuu ihanalta ja on yksi terveellisimmistä ruoista, mitä voit syödä. Mutta kuten kaikki hyvät asiat, se vaatii hieman vaivaa. Mikä tekee kalakeitosta niin ihanan makuisen? Vähän sitä tätä ja vähän tätä. Monet ihmiset näyttävät ajattelevan, että “vähän sitä” tarkoittaa vähän kallista tavaraa – fileitä ja hummeria ja tuoreita yrttejä – ja “vähän tätä” tarkoittaa muutamaa perunaa tai porkkanaa paikalliselta torilta. Mutta ei se näin ole, vaikka voi toki ollakin. Pienemmällä budjetilla pystyy myös loihtimaan raikkaan keiton.
Maailman Paras Lohikeitto ohje
4 annosta
Ainekset
- 1 sipuli
- 5 pienempää perunaa
- 2 porkkanaa
- 2 rkl voita
- 1 kalaliemikuutio
- 6 dl vettä
- 2 laakerinlehteä
- 6 kokonaista maustepippuria
- 500 g lohta
- 2 dl kermaa
- Suolaa
- Pippuria
- lipstikkaa
Valmistus
- Pilko sipuli, perunat ja porkkanat. Paista kattilassa voissa pari minuuttia.
- Lisää kalaliemikuutio, laakerinlehdet, maustepippurit ja vesi. Keitä 10 min.
- Paloittele lohi ja lisää keittoon lipstikan kanssa. Keitä 5 min.
- Lisää kerma, suola ja pippuri, ja kuumenna kiehuvaksi.
Kommentoi