Kesän Ihastuttavin Raparperipiirakka, Jonka Halusin Valmistaa
Kaikki tietävät, ettei raparperi ole se kaikista makein vihannes. Pikemminkin hapan ja kirpeä. Monet myös dippaavat varsia sokeriin, jotta sitä olisi helpompi syödä. Lehdistä ei nyt tarvitse puhua kun ovat muutenkin myrkyllisiä. Älä siis niitä dippaile.
Kiisseli ja hillo ovat yleisiä, mutta niin myös mehevä raparperipiirakka.
Näemme vihreän punaisen kasvin melkein jokaisessa pihapuutarhassa. Kukaan ei edes välttämättä muista, miten se on sinne sattunut tai kuka sen on alunperin istuttanut. Aina se jossain kasvaa.
Tiesitkö, että raparperi on tullut Eurooppaan Kiinasta, jossa sen juuria käytettiin lääkkeenä vatsavaivoihin?
Onko tässä meille siis hyvä syy tehdä helppo raparperipiirakka?
Ehkä.
Ehkä se toimii jopa ennaltaehkäisijänä.
Voisipa tätä sanoa jokaisesta piirakasta tai leivonnaisesta.
Kesäisin, kun raparperi kasvaa, lehdistä saattaa syntyä niin isoja, mika houkuttelee käyttämään niitä hyödyksi.
Ei siis niitä lehtiä, niin kuin alussa jo sovittiin.
Mutta itse varsia.
Varret tuovat makua, mehukkuutta ja koostumusta raparperipiirakkaan.
Piirakkavuoka ja pelti
Voit käyttää perinteistä piirakkavuokaa tai sitten raparperipiirakka pellillinen, jos ruokittavia on paljon. Pelliltä jatkuu pidemmäksi aikaa, enemmän herkuttelua ja enemmän iloisia kasvoja.
Pienempi koko taas on hyvä, kun herkkusuita on vähemmän.
Mistä sitä sitten tietää, mikä on paras raparperipiirakka? Niitä on niin paljon!
Muruinen Raparperipiirakka
Mietit varmaan, kenen kotikeittiössä olet saanut kaikista maukkainta leivosta.
Niin minäkin.
Kirpeää se on, mutta piirakassa niin hyvää.
Useasti makea ja hapan tai kirpeä sopivat hyvin yhteen. Niin kuin suolainen ja makea.
Kaikki eivät näistä makuyhdistelmistä pidä, mutta ne kuitenkin tasoittavat toistensa makuja.
Jos haluat itsellesi kyseisen kotikeittiön tittelin, maisemakahvilan raparperipiirakka on se, mihin kannattaa sekaantua.
Heti alkoi kuola valumaan. Ai miksi? No siellähän on niitä muruja!
Nyt meillä kaikilla valuu kuola, kun taivaallinen raparperipiirakka on niin lähellä valmistumista.
Muruisia piirakoita näkee aina kahviloissa, kaupoissa ja isovanhemmilla.
Niitä tulee ihailtua ja mietittyä, ettei itse varmaan pystyisi tekemään vastaavanlaisia.
Mutta kun pystyy!
Raparperipiirakka resepti muruilla on taivaallinen ja tulee pysymään kanssasi vuosikausia.
Tämä ei kuitenkaan ole ihan perinteinen maisemakahvilan resepti, vaan vähäsokerisempi.
Eli terveellisempi!
Tarvitset vuoan 35cm x 42cm. Puolet pienempikin käy, jolloin ainekset on jaettava puoliksi, ellei valmista kahta pientä erää.
Miksi raparperipiirakka on niin suosittu?
Oletko sinäkin raparperipiirakan fani? Sitten meitä on paljon täällä.
Jokin siinä maussa kiehtoo niin, että aina kun tarjolla on raparperipiirakkaa, emme kieltäydy.
Tottakai allergian vaivatessa ei ole syytä ottaa palasta, sillä olisi ikävää saada allerginen reaktio.
Raparperissa sen maku kiehtoo. Sen maku on hapan, mutta sitten yhtäkkiä suussa sulavan makea, kun se yhdistetään sokerin kanssa. Hassua, että jotkut maut saadaan esille suolalla ja sokerilla aivan uudelle tasolle. Siksi taivaallinen raparperipiirakka onkin nimensä veroinen.
Itse pidän raparperin mausta piirakassa, koska mehevä raparperipiirakka on aina itsessään jo makea (riippuu, kuinka paljon laittaa sokeria), niin se tarvitsee kaverikseen jotain hapanta, jotta maku ei olisi liian sokerinen.
Sama pätee puolukoihin ja karpaloihin. Niiden maku tasapainottuu hienosti makeassa piirakassa.
Saamme siis nauttia ympäri vuoden tällaisista makuyhdistelmistä: kesällä raparperia ja syksyllä puolukoita.
Suosiota kasvattaa myös raparperin suuri saatavuus, kun on sen kausi. Silloin piirakkaa valmistetaan mielin määrin kuten muitakin raparperiherkkuja. Olisi sääli jättää se käyttämättä, jos sitä on saatavilla.
Tietenkin, jos kaupungissa ei ole mahdollista saada oman pihan raparperia, voi sitä yrittää metsästää suuremmista ruokakaupoista, vaikka sielläkin saatavuus voi olla minimaalinen.
Ihmiset suosivat aina sellaista enemmän, mitä on vaikeampi saada. Harvinaisuutta, vaikka raparperi ei oikeasti sitä ole. Sitä joko kasvaa pihassasi tai ei.
Se ei kuitenkaan kasva, kuten voikukka siellä sun täällä. Eli se on alunperin istutettu pihaan kuten esimerkiksi mansikatkin.
Raparperi on hyvä kuidun ja antioksidanttien lähde. Tästä syystä raparperin varsia voi nauttia hyvillä mielin ja laittaa niitä piirakan täytteeksi mielin määrin. Ne pehmenevät paistuessa, joten piirakan rapeat reunat tuovat leivonnaiseen ihanan tekstuurin. Sisältä se on sitte jopa hillomainen, muistuttaen omenasosetta koostumukseltaan.
Raparperi sisältää paljon vitamiineja, jonka ansiosta saamme energiaa päiväämme. Minusta on hyvä kuulla, kuinka paljon voimme näin lisätä jälkiruokiimme terveellisiä ainesosia ja kuituja.
Voisimmeko sanoa raparperipiirakkaa tällöin terveelliseksi jälkiruoaksi? Ehkä emme kuitenkaan, mutta voimme vaikuttaa sen sokerimäärään, mikä ainakin tekee siitä hiukan terveellisempää kuin muista piirakoista, joita saa esimerkiksi kahviloista ja kaupoista.
Raparperipiirakka ja sen valmistus on helppoa ja nopeaa, jolloin se on kesäisin monen tarjoilupöydän suosikki.
Raparperipiirakka ohje
20-24 annosta
Ainekset
Pohja (josta ⅓ menee piirakan päälle muruseokseksi):
- 250 g voita
- 8 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 tl vaniljasokeria
Pohjaan lisätään (sen jälkeen kun ⅓ on poistettu sivuun):
- 2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
- 1 kananmuna
Täyte
- 1 l raparperia
- 250 g maitorahkaa
- 200 g kermaviiliä
- ½ dl sokeria
- ½ dl fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 3 tl vaniljasokeria
Valmistus
- 1. Laita uuni 175 asteeseen.
- 2. Sulata voi. Samaan aikaan sekoita kuivat aineet, johon sulatettu voi lisataan. Nypi taikinaa kunnes siitä tulee murumaista.
- 3. Jaa taikina niin, että ⅓ seoksesta menee erilliseen kulhoon. (Eli ⅔ taikinaa tulee piirakan pohjaksi, ja ⅓ erillisessä kulhossa tulee myöhemmin muruksi päälle.)
- 4. Lisää pohjataikinaan (⅔) piimä/jogurtti ja kananmuna. Sekoita, kunnes taikinamaista. Paakut poistuu uunissa, jos niitä on jäänyt.
- 5. Levitä taikina vuokaan tai pellille.
- 6. Kaada paloitellut raparperit taikinan päälle.
- 7. Sekoita täyte valmiiksi ja kaada seos raparperien päälle.
- 8. Lopuksi lisää muruseos piirakkaan päällimmäiseksi.
- 9. Paista uunissa 45 min.
Lue seuraavaksi puolukkapiirakka.
Kommentoi