Raikkaan punainen raparperimehu, Johon Lisään Sitruunaa
Raparperit ovat niin herkullisia ja hyvin tehtynä niistä saa todella paljon erilaisia ruokia ja juomia, kuten mansikka raparperimehua.
Kesällä raparperipensaat kasvavat hurjaa vauhtia isoiksi, ja nyt olisi aika tehdä niistä helppoa raparperimehua.
Mikään ei voita kotitekoista mehua. Muutenkin kesällä on hyvä käyttää kaikki sato hyödyksi.
Sitä voisi luulla, että se on väriltään punainen raparperimehu, mutta oikeasti siitä tulee vihreän ja oranssin väliltä nestettä.
On kuitenkin monta tapaa, jolla väriä saa vaihdeltua. Esimerkiksi mansikoiden avulla.
Mansikka-raparperimehu on näyttävän punainen, ja sopii hyvin juhlapöytään tai arjen ruokapöytään tarjoiltavaksi.
Vadelmia lisäämällä väristä saa toisenlaisen punaisen, mutta en suosittele laittamaan vadelmaa, koska monesti se on kirpeän makuinen, eikä tällöin tasapainota mehun makua.
Aina voi käyttää punaista väriainetta, joka on tarkoitettu ruoanlaittoon, mutta en tiedä onko se sen arvoista, että laittaa kotitekoiseen mehuun väriainetta. Sitten voi jo hyvin mennä ostamaan kaupasta mehua.
Väriaine ei ole kuten säilöntäaineet, mutta kotimehun haluaa olevan mahdollisimman luonnollinen. Silloin kuuluu nauttia marjojen ja hedelmien omista luonnollisista väreistä.
Helppo Raparperimehun valmistus
Mehun makuun voi vaikuttaa monella tapaa, sokerin määrällä ja sekaan laitettavilla eri hedelmillä tai marjoilla.
Voit itse päättää, teetkö raparperimehu ohjeesta makeaa vai jätätkö sen kirpeäksi, niin kuin se maultaan tunnetaan.
Minä pidän enemmän mehusta, mikä on puoliksi makea ja puoliksi kirpeä.
Kuitenkin sekä kirpeä ja makea raparperimehu ovat hyviä.
Miten sitä sitten tehdään?
Tämä kesäjuoma valmistuu helposti ja vie noin puoli tuntia aikaa tehdä. Eli se valmistuu käden käänteessä!
Onneksi aika kuluu muutenkin aina nopeasti samalla, kun tekee jotain.
Kuitenkin mehun teko kuulostaa omalla tavallaan vaikealta. Ei sitä noin vain tehdä joka päivä.
Useimmiten.
Sitä on niin helposti saatavilla kaupasta ja kahviloista. Miksi tekisimme itse?
Itsetehty on aina parempaa ja makuun voi vaikuttaa.
Ennen tätä luulin, etta mehun valmistus olisi todella haasteellista ja aikaa vievää. Luulin ihan väärin!
En juo paljon mehuja, mutta jos juon, niin tästä lähtien valmistan sen itse! Paljon terveellisempää eikä sisällä säilöntäaineita.
Mitä muuta toivoa mehulta?
Tärkeimmät asiat ovatkin, maku, luonnollisuus ja joskus väri.
Enemmän katsomme väriä silloin, kun mehu menee muille tarjottavaksi. Haluamme mehumme olevan edustava ja tietysti haluamme itse olla ylpeitä siitä, mitä olemme kyenneet valmistamaan.
Tässä tapauksessa helppo raparperimehu on tiemme mehu-menestykseemme.
Mikä sopii raparperin kanssa?
Tiedämme, miltä raparperi maistuu. Se ei ole makea.
Raparperin kaveriksi sopii monia aineksia kuten:
- Mansikka
- omena
- kaneli
- inkivääri
- minttu
- vanilja
- sitruuna
Kuten tästä voi huomata, vaihtoehtoja on tarpeeksi, jotta itselle mieluinen mehu syntyy.
Aineksia ei tarvitse lisätä vain yhtä. Esimerkiksi raparperi-sitruuna-vanilja yhdistelmä on herkullinen. Tai raparperi-omena-inkivääri.
Voit kokeilla yhdistellä makuja, jos vaikka löytäisit toisenlaisen herkkuyhdistelmän.
Maun voi pitää myös hyvin yksinkertaisena.
Mehua voi valmistaa pelkällä raparperilla tai lisätä sinne muita marjoja ja hedelmiä sekaan, kuten esimerkiksi mansikoita ja omenoita.
Joskus pelkkä raparperi yksinään kruunaa koko tunnelman. Joskus emme halua muita makuja häiriköimään nautintoamme. Joskus haluamme olla yksinkertaisesti yksinkertaisia.
Jokainen meistä on ainakin kerran maistanut mehua (kaupan tai ei), jossa olemme tunteneet jonkinlaisen sivumaun, josta emme oikein pidä yhdistelmänä. “Tämä kirsikkamehu olisi paljon parempi ilman banaania.” Ei kuulosta kovinkaan lupaavalta, eikö totta?
Jos kuitenkin kyseessä on mansikka-vadelmamehu, on suurempi todennäköisyys, että pidämme yhdistelmästä.
Yhdistämimmillämme mauilla on siis väliä.
Helppo Raparperimehun prosessi ja säilöntä
Jos punainen raparperimehu jää siivilöimättä, siihen jää hedelmälihaa. Pidän hedelmälihasta mehussa, mutta tässä reseptissä siivilöin sen pois, jotta saan selkeän ja puhtaamman näköisen mehun tarjoiltavaksi.
Mehua voi tehdä tehosekoittimessa tai mehulingossa tuoremehuna tai keittämällä kattilassa.
Tässä reseptissä mehu keitetään kattilassa.
Keittämisessä on se parempi puoli, että suuren määrän mehua pystyy keittämään nopeammin kuin mehulingossa.
Mehulinkoon lisätään raparperia vähitellen, jotta linko ehtii survoa raparperia. Kattilaan voi laittaa kaikki raparperit yhtä aikaa ja keittää kaikki kerralla valmiiksi.
Jos tarvetta on vain yhdelle lasilliselle mehua, mehulinko voi olla parempi vaihtoehto.
Valmistusprosessi on itsessään hyvin helppo, kun mehun keittää. Raparperit laitetaan veden sekaan ja keitetään. Lopuksi lisätään mausteet joukkoon.
Kuinka kauan mehu säilyy?
Punainen raparperimehu säilyy jääkaapissa noin viikon verran, ja sitä voi myös pakastaa.
Yleensä se pullotetaan tai laitetaan purkkeihin.
Pakastaessa suosittelen käyttämään muovipakastepulloja, sillä väärä lämpötila saattaa hajottaa lasipullon pakastimessa, ei aina. Muutenkin muovi on turvallisempi vaihtoehto tässä tapauksessa. Jos pullo täynnä mehua putoaa lattialle, se ei mene rikki.
Kuka joutuu silloin siivoamaan mehut lattialta? …Niimpä. Pullotetaan suosiolla siis muovipulloihin, jos pakastamme.
Muovi ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, varsinkaan kun nykyään yritämme vähentää sitä mahdollisimman monista tuotteista.
Jääkaappiin ja kellariin laitettavaksi suosittelen kyllä lasipulloja.
Kyllä, sinne kylmään ja pimeään kellariin, johon kukaan ei ikinä uskalla mennä. Aina joku kutsutaan mukaan, kun sieltä haetaan hilloa letuille. Muka kaveriksi katsomaan kellaria ja sen varoja. Ei. Sinne ei vain uskalleta mennä yksin.
Keitetty Punainen Raparperimehu Ohje
5 annosta
Ainekset
- 1 l vettä
- 1 dl sokeria
- 500 g raparperia (4-5 vartta)
- 2 ½ tl vaniljasokeria
- ½ sitruunaa
VALMISTUS
- Laita vesi kattilaan ja lisää pieniksi pilkotut raparperit veteen.
- Kiehauta raparperit ja anna sen jälkeen kiehua vielä 10 min.
- Lisää sokeri ja vaniljasokeri.
- Kun sokeri on sulanut, anna mehun jäähtyä.
- Lisää sitruunamehu ja siivilöi mehuseos.
- Nyt mehu on valmis pullotettavaksi tai tarjoiltavaksi.
Vinkki: Jotta saadaan valmistettua punainen raparperimehu, on sekaan lisättävä mansikoita tai punaista elintarvike väriainetta. Mansikka raparperimehu makuyhdistelmä toimii kaikista parhaiten, jos on mahdollista käyttää mansikoita.
Lue seuraavaksi perinteinen raparperikiisseli ja sen valmistus.
Kerro kommentissa, missä sinä säilöt raparperimehusi.
Kommentoi