Helppo Mutakakku Valmistui Nopeammin kuin Osasin Arvata
Suklaan ystävät hoi! Nyt puhumme jostain todella suklaisesta.
Mutakakku on mitä herkullisin suklaakakku, joka nimensä puolesta saattaa olla harhaanjohtava, koska se on kaikkea muuta kuin mutaa. Ota talteen helppo ohje!
Miksi sitten kakussa viitataan mutaan, vaikka sitä ei siellä selvästikään ole eikä käytetä missään muodossa? Sana “muta” tulee siitä, kun kakku on keskeltä tahmea, hieman jopa mutainen. Se muistuttaa paljon suklaabrownieta, koska sekin on matala, tahmainen ja suklainen. Tämä kakku on kuitenkin muodoltaan pyöreä.
Mutakakku on saanut alkunsa Ruotsista, jossa se tunnetaan nimellä kladdkaka. Suomessa sitä nautitaan myös paljon.
Sitä myydään kauppojen pakastehyllyillä, mutta mutakakun valmistus on niin näppärää, että olisi yllättävää olla tekemättä sitä itse. Ajallisesti itse tehtynä kakku onnistuu melkein yhtä nopeasti kuin sen kaupasta hakeminen. Kumman siis valitsisit mieluiten? Itsetehdyn tietenkin!
Sen valmistukseen ei tarvitse paljon aineksia, vaikka lopputulos onkin intohimoinen. Siihen ei laiteta leivinjauhetta, kuten kakkuihin yleensä, jolloin se saa sille omaisen matalan ja kostean koostumuksen. Leivinjauhe kohottaa kakkua, ja sitä haluamme välttää kaikin keinoin kynsin ja hampain, kun kyseessä on mutakakun valmistus nopeasti. Se ei saa olla kuohkea. Silloin sinulla on valmistunut jokin muu luonnos, joka ei nyt ollut se haluttu lopputulos.
Minusta reseptit, jotka eivät vaadia paljoa ja ovat nopeita valmistaa, ovat täydellisiä, jos vieraita tulee nopealla varoitusajalla. Silloin ehtii hyvin sekoittamaan muutaman aineksen yhteen ja laittamaan taikinan uuniin. Kun kakun ottaa uunista, se ehtii hyvin viilentymään sen verran, että päälle voi ripotella lumisen kerroksen tomusokeria, jolloin se ei sula.
Mutakakkuja maailmalla
Kun puhutaan mutakakusta, tiedämme miltä se näyttää: lässähtänyt, päältä ja reunoilta paistunut, keskeltä juoksevan tahmea. Tunnetaanko se sellaisena kaikkialla maailmalla? Ei, mutta ainakin tällaisena se tunnetaan meillä pohjoismaissa.
Miten se sitten muka eroaisi mistään muusta samanlaisesta kakusta, kun olemme tottuneet valmistamaan meidän edellä mainittua versiota.
Väitetään paikoittain, että se olisi saanut alkunsa Amerikasta ja Australiasta, joista molemmista on olemassa omat versiot kyseisestä kakusta. Sitten toinen kehittäjä tunnetaan naapurimaanamme Ruotsina. Miten tiedämme, mistä se on oikeasti saanut alkunsa, kun juuria on nähtävästi monia. Tässä on yksi pieni mutka matkassa, joka on otettava huomioon tässä mysteerissä.
Amerikan ja Australian mutakakut eivät ole kuten pohjoismainen kakku. Meillä se on kohottamaton tahmea kakku, kun taas Amerikassa ja Australiassa se on enemmän kosteaa kakkupohjaa muistuttava suklaakakku, joka on kuorrutettu ganache-kermalla.
Mutakakku on nimi, joka on annettu maailmalla täyteläiselle suklaakakkulle. Se peitetään yleensä suklaaganachella tai kuorrutuksella ja koristellaan suklaalastuilla. Superrikkaan, tiheän koostumuksensa vuoksi sitä on kutsuttu myös nimellä “Death By Chocolate Cake”.
Sen loi alun perin eteläaustralialainen Duncansonin perhe vuonna 1934. Tuolloin, kuten monet muut kakut (kuten Schwarzwaldin kakku), se tunnettiin Grosvenor-kakkuna, joka on nimetty paikallisen Grosvenor-hotellin mukaan, jossa se oli ensimmäisen kerran tehty.
Vuonna 1976 Hampurissa työskentelevä australialainen kokki esitteli mud cake-kakun Saksaan. Myöhemmin kokki myi reseptinsä miljoonalla Saksan markalla saksalaiselle suklaayhtiölle Lindt & Sprünglille, joka nimesi kakun uudelleen “Black Forest Gateauksi”, mutta vaihtoi sen myöhemmin uudelleen saksalaisten suosikiksi “Schwarzwälder Kirschtorte” (Schwarzwaldin kirsikkakakku).
Kuten jo varmaan tunnettujen suklaakakkujen nimistä huomaat, tekemistä ei ole enää meidän mutaisen kakun kanssa, jonka me olemme tottuneet valmistamaan Suomessa ja Ruotsissa. Ei sellaisesta tiheästä leivoksesta, vaan pikemmin kuohkean raskaasta (hyvällä tavalla), kosteasta suklaakakusta.
Minusta on mahtavaa, kun ruokia on monessa maassa maan tavalla, mutta jollain tasolla niissä on yhtäläisyyksiä tai ne ovat melkein samanlaisia. Näin saa tutustua muiden maiden makuihin paremmin ja nauttia niistä.
Miksi minun kannattaa tehdä mutakakkua?
Tunnetusti mutakakku on helppoa herkkua, mikä maistuu kaikille, joille maistuu suklaa. Ei mitään sen vaikeampaa. On monia syitä, miksi sitä kannattaa valmistaa, ja on erilaisia tilaisuuksia ja pyhiä, joihin se sopii.
Tärkein syy, miksi mutakakkua kannattaa valmistaa on, kun sen himo iskee ja terveydentilasi sitä lupaa. Silloin ei ole mitään syytä, miksei sitä voisi tehdä, koska se on jopa niin helppo valmistaa.
Toinen syy on vieraiden tulo. Ainekset kaivetaan kaapista minuutissa, sekoitetaan yhteen alle viidessä minuutissa ja uunissa kakku paistuu korkeintaan 20 minuuttia. Selkeästi nopein kakku, mikä maaliviivalta löytyy.
Kolmas syy on ystävänpäivä eli Valentine’s Day ja syntymäpäivä. Mikä olisikaan parempi päivä leipoa rakkaudella itsellesi, puolisollesi tai ystävällesi erittäin suklainen luomus, joka ei jää vain yhteen palaan. Suklaassa on myös todistetusti vaikutus hyvään mieleen. Eikö olekin silloin täydellinen aika leipomiselle? Myös syntymäpäivänä kakkuvalinnaksi saattaa monesti osua suklaakakku, jolloin mud cake maistuu niin itsellesi kuin kanssajuhlijoille. Monessa tapauksessa se on pieni kakku, joten syöjiä ei aina edes tarvitse montaa. Nämä ovat parhaimmat tilaisuudet, joihin tämä suklainen unelma sopii.
Kerro kommentissa, mihin tilaisuuteen sinä valmistaisit tai yleensä valmistat mutakakkua!
Onneksi mutakakku saa luvalla olla lässähtänyt!
Mutakakku Ohje
8 annosta
Ainekset
- 200 g tummaa suklaata
- 200 g voita
- 170 g sokeria
- 3 kananmunaa
- 240 g jauhoja
- tomusokeria
Tarjoiluehdotuksia
- Vaniljajäätelöä
- Marjoja
VALMISTUS
- Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan suklaa. Anna seoksen jäähtyä.
- Sekoita kulhossa sokeri ja kananmunat, ja lisää voiseos joukkoon.
- Sekoita hiljalleen jauhot taikinaan.
- Paista 180 asteessa 20 minuuttia. Kakun pitäisi olla keskeltä kostea ja reunoilta rapea.
- Ripottele kakun jäähtyessä päälle tomusokeria.
Vinkki: Mutakakku paistuu hyvin myös pienissä kupeissa.
Lue seuraavaksi tahmea suklaabrownie.
Kommentoi