Näin Teen Marinoidut Sienet ja Kerron, Kuinka Niiden Säilöntä Onnistuu
Olen suuri sienten ystävä ja intohimoni on valmistaa niistä kaikkea herkullista, kuten marinoidut sienet.
Opetan sinulle vastustamattoman marinoidut sieni-reseptin ja sen lisäksi kerron erilaisista säilöntä tavoista.
Oletko mukana? Hyvä!
Minulla on monia ystäviä ja muutamia sukulaisia, jotka eivät syö sieniä lainkaan. Eivät missään muodossa, eli marinoidut sienet eivät ole kaikkien herkkua vaikka herkullisia ovatkin.
Itse olen ikään kuin kasvanut sienten keskellä ja oppinut tunnistamaan niitä jo pienestä pitäen. Jo päiväkoti-ikäisenä olin vanhempieni mukana sienimetsällä tarkastelemassa eri sienilajikkeita ja marjoja. En kuitenkaan voi sanoa tunnistavani kaikkia sieniä. En kerää sellaisia, joita en tunnista.
Syksyn tullessa se oli perheemme tapa, kulttuuri. Metsään mentiin heti kun oli aikaa ja maa oli sateen kastelema. Kumpparit jalkaan ja menoksi!
Välillä eksyttiin ja sitten löydettiin taas perille. Tärkeää on tiedostaa, missä kuljet. Metsän on hyvä olla ennestään tuttu, tai vieraaseen metsään mentäessä on aina jätettävä muistiin merkkejä, joista tunnistaa tutun kulkureitin. Ei ole edes aikaa eksymiselle, kun marinoidut sienet odottavat valmistustaan.
Minä suosin sienimetsään mentäessä aina kirkkaita värejä vaatteissa. Puen esimerkiksi punaisen paidan. Koskaan ei voi olla liian varovainen.
Kuten sanoin, rakastan metsäsieniä kaikissa muodoissa. Valmistimme niistä aina kastikkeita, keittoja, salaatteja tai syötiin sellaisenaan paistettuna tai ryöpättynä.
Mutta yhdestä muodosta on kuitenkin tullut itselleni suuri suosikki, josta en voisi luopua. Marinoidut sienet ovat oikeasti yhdet suosikeistani.
Marinoidut metsäsienet
Aina sukulaisten kanssa juhlien vietossa sain marinoituja sieniä. Ne ovat niin hyviä, että niitä on vaikea olla vastustamatta.
Sain maistaa näitäkin jo nuorena. En muista, ettenkö olisi koskaan pitänyt niistä. Marinoidut sienet oli aina saatavilla aina tätien, setien ja enojen luona.
Vaikka kuinka pidän heidän tekemistään sienistä, on minun aika ottaa ohjat omiin käsiin ja aloittaa sienten marinointi.
Sienisato on ollut todella hyvä tänä vuonna, ja olen halunnut jo pitkään alkaa marinoimaan sieniä itse. Tunnen, että minun on aika jatkaa perinnettä, jossa marinoidut sienet ovat osana.
Muutenkin, jos haluaa jotain, on se tehtävä itse.
Oletukseni oli, että marinoidut sienet on hurjan vaikeaa tehdä. Vähän jo naurattaa, kun vielä mietin tätä oletusta.
Sienten marinointi on niin helppoa! Ainoa asia, joka minun pitää paljastaa on se, että se on vain aikaavievää. Ensikertalaisena säilöin viisi purkkia marinoituja sieniä noin neljä tuntia. Tämä aika on kaikki yhteensä: sienten puhdistaminen, ryöppäys (monta kertaa), marinadin keittäminen, maustaminen ja maistaminen, purkkien sterilointi, sienten purkittaminen.
HUH! Tuliko siinä nyt kaikki?
Kaikki vaiheet ovat hyvin simppeleitä. Varsinkin purkkien sterilointi, joka ensikuulemalta saattaa pelottaa (turhaan). Odottamista on vain paljon, etenkin ryöppäyksen aikana on hyvin aikaa tehdä muita asioita, kuten pilkkoa porkkanat ja sipulit, tai selailla somea. Ensin kuitenkin pilko ja sitten käytä vapaa-aika selailuun, sillä marinoidut porkkanat ovat myös osa sienten marinointia.
Myöhemmin kaikki on vaivatonta, kun asiat on esivalmistellut hyvin.
Ryhdytään valmistamaan marinoituja sieniä!
Sienten marinointi on helppoa, kun pilkot ainekset etukäteen.
Marinadin Valmistus
Marinoidut sienet tarvitsevat sienimarinadin, joka valmistuu helposti keittämällä ainekset yhdessä vedessä ja etikassa. Näin myös marinoidut porkkanat tulevat esille.
EXTRA: Miten sienet säilötään?
Vaikka pidän suunnattomasti marinoiduista sienistä, on minusta kätevää, että sieniä voi säilöä myös muilla tavoilla.
Marinoidut sienet ovat siksi hyvä säilömistapa, koska ne säilyvät näin jopa vuosia, kun purkkien sterilointi on onnistunut.
Purkit säilytetään pimeässä ja viileässä. Mieluiten kellarissa, jos mahdollista. Huoneenlämmössä purkitetut sienet säilyvät myös, mutta varmista, että ne ovat pimeässä. Mieluiten pidä niitä samassa paikassa ilman ylimääräistä siirtelyä, jotta lämpötila pysyy samana.
Sieniä voi säilöä helposti myös suolaamalla.
Tämä on todella helppoa ja nopeaa!
Tarvitset ryöpätyt sienet, puhtaaksi pestyt purkit ja kannet ja suolaa.
HUOM: 3 alimmaista kuvaa ovat sienten suolaamisesta, ei marinoiduista sienistä. Et siis tarvitse suolaamista, jos teet artikkelin ohjeen mukaiset marinoidut sienet.
Paras Marinoidut Sienet Ohje
5 purkkia
Ainekset
- 4 kg puhdistettuja sieniä
- 2 porkkanaa
- 1 sipuli
- 25 kokonaista pippuria
- 12 maustepippuria
- 5-8 rkl etikkaa
- 2,5 rkl suolaa
- 6 rkl sokeria
- 1,2 l vettä (marinadia varten)
- 5 lasipurkkia + kannet
VALMISTUS
- Puhdista sienet ja leikkaa isommat puoliksi tai neljään osaan. Jätä pienemmät sienet sellaisiksi.
- Laita sienet kattilaan, ja keitä vedessä 15 minuuttia. Vaihda sienten vesi uuteen ja keitä taas 15 minuuttia. Tee sama vielä kolmannen kerran. Tätä kutsutaan ryöppäykseksi. Kangasrouskuja ryöpätään kolme kertaa. Jos käytät muita sieniä, tarkista, kuinka monta kertaa niitä täytyy ryöpätä.
- Kun sienet on ryöpätty ja jos et ole vielä steriloinut purkkeja. Tee se tässä vaiheessa. Keitä vettä kattilassa. Uita purkit ja kannet kiehuvassa vedessä, jonka jälkeen nosta ne keittiöpihdeillä puhtaalle alustalle.
- Nyt valmista marinadi mittaamalla puhtaaseen kattilaan vesi, porkkanan palat, sipuliviipaleet, kokonaiset pippurit, maustepippurit, suola ja sokeri. Keitä seosta 5 minuuttia.
- Lisää marinadin joukkoon etikka.
- Ennen kuin lisäät sienet, voit maistaa marinadia, ja lisätä sokeria ja/tai etikkaa oman maun mukaan. Kun olet tyytyväinen makuun, lisää sienet ja keitä minuutin verran.
- Jaa marinoidut sienet tasaisesti steriloituihin purkkeihin ja sulje kannet tiukasti.
Huom: Kun sienet on putsattu (eli puhdistettu mullasta ja leikattu huonot kohdat pois jne.), ryöppäyksen jälkeen sienten paino vähenee noin kolme kertaa. Tässä tapauksessa minulla oli 4 kg sieniä ja ryöppäyksen jälkeen sieniä oli 1,4 kg.
Huom: Etikan väkevyydellä on merkitystä marinoiduissa sienissä. Käytin 10% tässä ohjeessa. Jos käytät väkevämpää, voit oman maun mukaan vähentää tai puolittaa etikan määrää.
Lue seuraavaksi vastustamaton sienisalaatti.
Kommentoi