Paras Sienisalaatti reseptini, jota Et voi Vastustaa
Oletko sienten ystävä, joka kaipaa helppoa sienisalaatti reseptiä, jota tarjoilla päivällisen kera?
Onneksi et joudu etsimään enää, sillä täältä löydät maailman helpoimman sienisalaatti ohjeen, jota on tarjolla!
Muistan kun jo pienenä söin keitettyjen perunoiden kanssa sienisalaattia. En koskaan vierastanut sitä, sillä pidin muutenkin kaikista sienistä, mitä metsällä oli tarjota.
Ihan missä tahansa muodossa sienet olivat, minulle maistui, oikein tehtynä tottakai. Erittäin hyviä ovat myös marinoidut sienet.
Kun pidät jostain todella paljon (tässä tapauksessa sienisalaatista), haluat jakaa sen kokemuksen sinulle rakkaiden ihmisten kanssa. Haluat, että he saavat nauttia siitä yhtä paljon kuin sinäkin.
Kaikkien suosikit eivät sienet ole, mutta ne, jotka kuolaavat sienten perään, on varmasti vähintäänkin reilua jakaa paras sienisalaatti resepti.
Mistä aloittaa?
Syötäviä sienilajeja on nii paljon, että on hankalaa tietää mistä sienistä salaatti kannattaa valmistaa, jotta saadaan paras sienisalaatti.
Sienisalaatissa voi käyttää esimerkiksi marinoituja sieniä tai sitten miedon makuisia sieniä. On hyvä, jos niissä on suolainen maku jo valmiiksi ennen salaatin tekoa.
Jos mahdollista, niin mielelläni käyttäisin metsästä poimittuja syötäviä sieniä kaupan herkkusienten sijasta, ja tarjoilisin sienisalaattia smetanan kanssa.
Tilaa joulukalenterit 2023
Nyt kun olemme löytäneet haluamamme sienet, voimme aloittaa salaatin valmistuksen.
Miksi valmistamme sienisalaattia?
Sienten ystävänä vastaus on helppo. Paras sienisalaatti on vain super hyvää ja tunnetaan sekä arkiruokana että juhlaruokana. Voisin syödä sitä aina, koska sienet. Ei sitä tarvitse sen kummemmin perustella. Jos olet sienten kanssa vasta aloittelija, suosittelen maistamaan sieniä aina kun niitä on tarjoilla erilaisissa muodoissa, jotta niihin tottuu. Etenkin salaatin kanssa on helppo totutella, koska juhlavaa sienisalaattia syödään aina pääruoan kaveriksi.
Perinteinen sienisalaatti löytyy monesti suomalaisesta juhlapöydästä, esimerkiksi jouluna. Nautimme ja napostelemme sitä muiden ruokien kanssa, jolloin saamme nauttia täysistä vatsoistamme, jotka pullottavat suloisesti joulupöydän takana piilossa. Voimme tarjoilla sitä muinakin pyhinä, kuten itsenäisyyspäivänä. Voisin jopa väittää, että Suomessa herkullinen sienisalaatti on suosituin juuri näinä kahtena edellä mainittuna pyhänä. Ei sitä hirveästi pääsiäispöydässä näe. Silloin on kaikkea muuta hyvää. Jokaisella pyhällä on omat herkkunsa.
Pohjois ja Baltian maissa paras sienisalaatti ohje on todella suosittu syksyllä, jolloin sienikausi on kuumimmillaan ja sienistä voi valmistaa kaikenlaisia ruokia. Tästä syystä juhlava sienisalaatti löytyy jopa arkipöydästä.
Syksyllä jopa arki on juhlaa!
Kun alat valmistamaan sienisalaatti suppilovahveroista, sienet putsataan ja paistetaan pannulla, kunnes nesteet ovat haihtuneet.
On tärkeää muistaa, että kaikilla sienillä pelkkä paisto ei riitä vaan ne pitää ryöpätä, esimerkiksi kangasrousku. Kun valmistat salaatin kangasrouskuista, niitä ei enää ryöppäyksen jälkeen paisteta. Ryöppäys riittää. Sienisalaatti kangasrousku on erittäin hyvä valinta, koska sillä on pippurinen maku, mikä sopii hyvin tuomaan asennetta salaattiin. Todella makoisa valinta illallispöytään. Kuten sanoin, aina ei tarvitse olla edes juhla, jotta herkullinen sienisalaatti on nautittu.
Sienisalaatissa ei tarvitse olla vain yhtä sienilajiketta, vaan voit laittaa eri sieniä yhteen salaattiin, kunhan ne on paistettu ja tarvittaessa ryöpätty.
Jos olet epävarma keräämistäsi sienistä, kannattaa tarkistaa sieni kuvan perusteella netistä, sienikirjasta tai kysyä sienitietoiselta ihmiseltä. Näin saat varmuuden sienen syöntikelpoisuudesta, ja voit aloittaa salaatin valmistuksen rauhallisin mielin.
Miksi sienet ovat hyviä salaatissa?
Tässä on salaisuus, miksi sienet sopivat niin hyvin salaatin kanssa. Siihen on paljon syitä, mutta tärkein on tietysti niiden maku.
Sienet ovat pehmeitä ja vetisiä, salaatti rapeaa. Sienet ovat tummia ja maanläheisiä, salaatti kevyt ja raikas. Sienet tuovat umamin, suolaisen, lihaisen ja maanläheisen laadun, jonka yhdistämme lihaan ja parmesaanijuustoon; salaatti tuo raikkautta ja raikkaita sävyjä. Lisäksi siinä on rakenteellista kontrastia: sienillä on pehmeä purenta ja ne antavat nopeasti periksi, kun niitä pureskelee; salaattivihannekset vastustavat, kun puret niitä, ja palautuvat sitten muotoonsa, kun päästät irti.
Kuitenkin sienisalaatti on usein kermainen, jossa ei monesti käytetä salaatinlehtiä. Kermainen salaatti toimii todella hyvänä ruokana, koska siinä on mukana jo niin sanotusti kastike (kerma), joka on mukava syödä perunoiden kera.
Minä laitan omaan sienisalaattiin aina keitettyjä kananmunia. Se ei ole niin tunnettua esimerkiksi kaupan salaateissa, mutta minä pidän siitä. Se antaa runsautta salaatin koostumukseen ja vaihtelua samaan raaka-ainekseen, eli sieneen. Pidän myös salaatista, jossa on kerman lisäksi vain sieniä, mutta aina voi tehdä vielä parempaa.
Useasti sienet mielletään vetisen tuntuisiksi. Ratkaisu tähän ongelmaan on paistaa sienet kevyesti voissa, jolloin niistä tulee mukavan rapeita. On olemassa muita tapoja kypsentää sieniä, kuten ryöppääminen, mikä monesti on suositumpi sienisalaatin sienissä.
Monet mieltävät salaatteja on tylsiksi, koska suurimmaksi osaksi se on vain salaattia ja tomaatteja ja kurkkua. Se on sellainen perinteinen ja toimiva salaatti, mikä on aina hyvää, mutta joskus kaipaamme vaihtelua.
Sienet toimivat hyvin vaihtelun virkistäjänä. Aina sen ei tarvitse olla se kermainen vaihtoehto, vaan myös paistetuista sienistä pystyy valmistamaan raikkaan kasvissalaatin, jossa on muita kasviksia eikä ollenkaan kermaa. Hienoa, että on niin monta eri vaihtoehtoa nostattaa arkea!
Sienisalaatti smetanalla tuo ihanan kermaisen koostumuksen sienille.
Herkullinen Sienisalaatti Ohje
Ainekset
- 4 Kananmunaa
- 4-5 dl sieniä
- 200 g smetanaa
- 1 pieni sipuli tai ½ iso sipuli
- Suolaa
- Sokeria
- Pippuria
- Persiljaa
Vinkki: Jos et halua käyttää kananmunaa, voit sen sijasta lisätä sienten määrää yhdeksi litraksi.
Voit korvata smetanan kreikkalaisella jogurtilla.
Huom: Mausta oman maun mukaan.
VALMISTUS
- Keitä kananmunat.
- Paista sienet pannulla kunnes nesteet ovat haudutettu (esimerkiksi kanttarellit ja tatit). Jos käytät sieniä, jotka pitää ryöpätä, niitä ei enää paisteta vaan pilkotaan suoraan salaattiin (esimerkiksi kangasrouskut).
- Pilko sipulit ja kananmunat ja kaada ne kulhoon sienten kanssa.
- Erillisessä kulhossa, sekoita kastike: smetana ja mausteet.
- Kaada kastike sienten sekaan ja sekoita tasaiseksi.
PS. Olisin hyvin otettu kommentistasi!
Kommentoi