Se Erilainen Riisipuuro Jouluksi, joka Osoittautui Suosikikseni
Oletko valmiina vuoden kuumimpaan mantelijahtiin? Tämän vuoden 2022 riisipuuro antaa sinulle siihen mahdollisuuden!
Muistan saaneeni kerran ala-asteella joulupuuro mantelin. Se oli hieno kokemus ja tunne. Sitä luulee saavansa jotain, mutta todellisuudessa luokan eteen mentäessä pitikin itse lausua tai sanoa jotain järkevää.
Tällaiset muistot ovat hauskoja, sillä ne ovat mieleenpainuvia ja perinteisiä.
Mistä minä oikein puhun? Mikä mantelijahti?
Ensiksi, oikea nimitys tässä varsinaisesti ei ole mantelijahti (-pettymys).
Toiseksi, olisiko joulupuuro mitään ilman mantelia? (-Mene nyt jo suoraan asiaan..).
Päästän sinut pinteestä ja kerron, mikä joulupuuro manteli tässä oikein on.
Jouluna Suomessa syödään riisipuuroa, jota sanotaan joulupuuroksi. Yhteen kattilalliseen puuroa lisätään yksi kuorittu manteli, ja vain yksi voi saada kyseisen mantelin omaan puuroannokseensa.
Miksi joku sitten haluaisi tämän mantelin itselleen?
Anna kun selitän lyhyesti.
Manteli joulupuurossa tuo onnea.
Tämä on yksi hauska jouluperinne, jota lapset saavat nauttia koulussa ja kotona.
Nyt ymmärrät varmaan, miksen saanut ala-asteella mantelin löydöstä mitään, kuten voisi olettaa. Onni on se, joka siihen on kätketty.
Onko onni potkinut sen jälkeen?
Ehdottomasti kyllä ja ei…aina silloin tällöin. Elämän onni on kuitenkin vähän itsestään kiinni, jos minulta kysytään. Ei se noin vain tule.
Mikä tässä riisipuurossa on erilaista?
Baileys.
Kun lisäät sitä riisipuuroon, tulet yllättymään positiivisesti.
Anteeksi, mikä Baileys? Se on Irlantilainen kermalikööri, joka sopii nautittavaksi sellaisenaan tai jälkiruokiin.
Oliko se sitten siinä? Yksi kermalikööri ja puuro on heti jotenkin erityinen?
Ei aivan…
…siinä on paljon muutakin, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että sen tekeminen menisi haastavaksi.
Saatat miettiä, miksi mennä muuttamaan hyvää perinteistä riisipuuroa, jota jouluna aina nautitaan?
Selitys tälle on helppo.
Olemme jo vuosia syöneet joulupuuroa erilailla, kuin yleensä. Se on maustettu erilaisilla mausteilla ja yrteillä, kuten esimerkiksi salvialla. Tässä reseptissä ei ole salviaa, mutta ymmärrät, mitä tarkoitan.
Minun helppo joulupuuroni sisältää kardemummaa ja vaniljaa. Kaksi makua joita rakastan. Ne sopivat niin helposti moniin ruokiin, ja niistä oikeasti pidetään.
Harvoin kuulee kenenkään sanovan, ettei pitäisi näistä mauista.
Voitko kuvitella, kuinka hyvin ne sopivat riisipuuroon? Jos pidät puurosta, tulet pitämään tästä reseptistä!
Joulu on juhlavaa ja rentouttavaa aikaa. Silloin kannattaa satsata enemmän ruokiin, tehdä arjesta iloisempaa ja nauttia makuelämyksistä, joita et yleensä söisi, koska ei ole aikaa.
Suosittelen lämpimästi aloittamaan tästä riisipuurosta, sillä se on helppo ja silti erityisen nautinnollinen.
Oletko valmis maistamaan, mikä tämä erilainen joulupuuro on?
Riisipuuron valmistus kotona
Itse valmistus on oikeastaan aika yksinkertaista. Sekoita aineet kattilassa ja odota, kunnes erilainen riisipuuro valmistuu välillä sekoittaen.
Tässä ohjeessa saattaa kuitenkin olla muutama mutka, jotka eivät ole ylitsepääsemättömiä?
Aloitetaan mutkista.
Kokonaiset kardemumman siemenet paistetaan ensiksi voin kanssa, jotta maut tulevat esille. Voit käyttää myös kokonaisia kardemummia tai jauhettua. Pidän kardemumman siemenien käytöstä niiden maun takia, ja myös siksi, että ne on helppo poistaa puurosta, kun sen keittäminen on valmista.
Voita ei ole pakko käyttää, koska ohjeessa käytämme jo täysmaitoa ja kermalikööriä. Voi tekee mausta kuitenkin hieman paremman. Jos päätät jättää voin käyttämättä, voit hyvillä mielin paahtaa siemenet samalla tavalla kuin ohjeessa opastetaan.
Ennen maitoa lisätään vesi Risella riisipuuron joukkoon. Näin riisi on entistä pehmeämpi eikä helppo riisipuuro pala niin helposti pohjaan.
Puuroa kannattaa sekoitella melko useasti. Näin vältyt kokkareilta ja pohjaan palamiselta.
Noin viisi minuuttia ennen kuin puuro valmistuu, kaadetaan kermalikööri joukkoon. Se antaa heti hyvin kermaisen koostumuksen ja kultaisen sävyn joulupuurolle.
Lopuksi se tärkein: manteli.
Piilota kuorittu tai kuorilla manteli puuron sekaan ja ole kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kukaan ei osaa aavistaa mitään.
Samalla kun manteli menee sekaan, voit poimia kardemumman siemenet puurosta.
Siinä sinulle hyvä alibi: “Poimin vain näitä siemeniä täältä” (samaan aikaan olet jo sujauttanut mantelin ilman suurempia epäilyksiä).
Ylävitonen!
Riisipuuro Ohje
2 annosta
Ainekset
- 1 dl vettä
- 1 dl riisipuuro riisiä
- 5 g voita (pieni nokare voita)
- 3 kardemumma
- ½ l täysmaito
- ½ vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria
- ½ tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 40 ml Baileys-likööriä*
VALMISTUS
- Huuhtele riisi vedessä ja siivilöi se.
- Paista kattilassa voi ja kardemumman siemenet muutama minuutti.
- Lisää joukkoon riisi ja sekoita hetken, jotta maut tulisivat riisiin.
- Lisää 1 dl vettä riisien sekaan ja sekoita kunnes vesi hautuu kokonaan.
- Nyt lisää maito ja sekoita aina silloin tällöin. (Keitä puuroriisiä noin 35 minuuttia.)
- Kun puuro kiehuu, lisää suola, sokeri, vaniljatanko tai vaniljasokeri. Vähennä lieden kuumuutta.
- Noin 5 minuuttia ennen puuron valmistumista, lisää Baileys joukkoon. Alkoholi haihtuu puurosta, kun se kiehuu.
Keittämiseen menee aikaa noin 35 minuuttia, joten muista varata aikaa riisipuuron valmistukseen. Nälkäisenä valmistaminen on jo myöhäistä.
Jos teet isomman annoksen puuroa, keittoaika saattaa olla pidempi.
*Jos juot alkoholia muista juoda tietoisesti ja kohtuudella. Alkoholi +18 ikäraja enintään 22% alkoholipitoisuus. +20 ikäraja ostolupa kaikkiin alkoholipitoisuuksiin. Lue lisää Suomessa noudatettavista ikärajoista.
Lue seuraavaksi suklaahippukeksit.
Kommentoi