Suussasulavat Kermaiset Kaalikääryleet, joita Valmistin Ensimmäistä Kertaa Itse
Kaalikääryleitä, onko heitä? No on!
Parhaat kaalikääryleet onnistuu niin helposti, että saatat putoa tuolilta.
Toivottavasti et kuitenkaan.
Kaalikääryleitä tekevät vain isovanhemmat tai aikuiset, jotka ovat oikeasti aikuisia. Emmehän me +20-vuotiaat olla vielä aikuisia, vai ollaanko?
Voin todistaa sinulle, että pystyn kumoamaan tämän väitteen.
Kaalikääryleistä, en iästä.
Mutta oikeasti, niin kuin aikuisten oikeasti, oletko sinäkin huomannut, että kaalikääryleitä ei valmisteta kotiruokana enää niin paljon, kuin vuosikymmeniä sitten?
Ihan kuin se olisi kuolemassa sukupuuttoon.
En voi olla ainoa, joka ajattelee näin.
Pidän kyllä todella paljon kaalikääryleistä. Muistan, kun ala-asteella oli vielä joskus kaalilaatikkoakin. Harva siitä piti. Opettajat ja muutama oppilas minä mukaan lukien.
Nykyään varmaan kaaliruoat eivät kuulu kouluruokiin. Korjatkaa, jos olen väärässä.
Kaalia muutenkin käytetään vähemmän nuorten keskuudessa. Voi hyvin olla siksi, koska se on kookas ja “vaivalloinen”. Nykyajan ihminen haluaa ruoan valmistuvan käden käänteessä.
Niin minäkin.
..mutta haluan myös kokea ja valmistaa kaikkea uutta ja vanhaa, modernia ja perinteistä.
Mehevät Kaalikääryleet ja niiden valmistus
Voin sanoa, että kotitekoiset kaalikääryleet on todella helppo valmistaa. Ainoa “vaiva”, mikä niistä syntyy on niiden valmistusaika uunissa. Siinä voi mennä jopa yli tunti.
Näitä on hyvä valmistaa, kun on enemmän aikaa, esimerkiksi viikonloppuna.
1. Riisin ja kaalin keittäminen
Maailman paras kaalikääryleet ohje on helppo! Kaikki alkaa riisin ja kaalin keittämisestä. Riisin voi keittää jo aikaisemmin, jos haluaa, mutta itse laitoin ne samaan aikaan kiehumaan erillisiin kattiloihin tietysti.
Ennen kuin kokonainen kaali laitetaan kiehuvaan veteen pehmenemään, on poistettava sen kanta. Kanta on kaalin kova osa, jota emme tarvitse.
Kun kaali asetetaan kattilaan, on hyvä laittaa kantaosa alaspäin. Näin kerrokset irtoavat kiehuessa paremmin toisistaan. Kaalin voi laittaa veteen ihan kummin päin haluaa, mutta suosittelen kanta alaspäin asentoa (kanta leikataan pois, mutta tämä puoli, jossa kanta on ollut).
Kaali kiehuu noin 10 minuuttia, mutta myöhemmin kaalia voi uittaa lisää samassa kiehuvassa vedessä, jos kaikki kerrokset eivät irtoa helposti, mitä enemmän irrotamme kaalin kerroksia. Sanoisin, että kun puolet kaalin kerroksista on käytetty, silloin sisemmät kerrokset tarvitsevat lisää pehmenemistä vedessä irrotakseen paremmin.
2. Sipulin kuullottaminen
Seuraavaksi sipuli ja valkosipuli kuullotetaan pannulla oliiviöljyssä. Tähän riittää hyvin muutama minuutti, sillä haluamme tuoda maut esille ilman, että paistaisimme näitä liikaa.
3. Massan sekoitus
Kuten jo tiedämme, tarvitsemme täytteen, jotta kaalikääryleet olisivat kaalikääryleet. Yleensä täyte valmistetaan jauhelihasta, mutta voit toki käyttää kanajauhelihaa, jos haluat.
Sekoita käsin yhteen kuullotetut sipulit ja valkosipulit, raaka jauheliha, hienonnettu tuore persilja, suola, pippuri ja keitetty riisi.
4. Kaalikääryleiden rullaaminen
Tarkista, että kaali on tarpeeksi jäähtynyt, jotta sen lehtiä pystyy irrottamaan helposti. Irrota yksi lehti, leikkaa sen paksu suoniosa pois noin pari senttiä (kuva vaihe 1).
Nyt annostele 1 ½ rkl täytettä lehden päälle ja rullaa (kuva vaihe 2).
Helppoa, eikö olekin?
Tämä taisikin olla se osio, jota luulit kaikista haasteellisemmaksi maailman paras kaalikääryleet ohjeessa. Se ei sitä kuitenkaan ollut.
Huh, olo on nyt kuin selviytyjillä!
5. Kaalikääryleiden paisto
Kaalikääryleitä voi paistaa joko pannulla tai uunissa.
Pannulla rullista tulee rapean karamellisoidut, kuin makeat grillikyljykset. Kaalikääryleet pannulla ovat suussasulavia, mutta ennen kaikkea veden kielelle tuovia. Niitä on vaikea olla haluamatta.
Parasta on kaalin karamellisointi pannulla. Kun kaadat lopuksi kermaa samalle pannulle, saat aistikkaan kastikkeen, jota janoat vain lisää.
Tositarina, ihan totta!
Haluatko kuulla vielä salaisuuden? Sellaisen, jota et kuule joka päivä…
…ei sellainen perus salaisuus, joka onkin lopuksi meh.
…vaan pikemminkin AHAA!
Selvä, nyt korvat kuulolle..
Lisää pannulla olevaan kastikkeeseen nokare voita JA laakerinlehti.
PAM! Sinulla on paras kaalikääryle-kastike ikinä!
Oho, tämä taisikin olla “PAM-elämys” eikä “AHAA-elämys”, minun mokani.
Kaalikääryleet paistuvat uunissa pehmeiksi, joita voi myös jälkeenpäin paistaa pannulla.
Kermaiset Kaalikääryleet Ohje
16 + rullaa
Ainekset
- 1 kokonainen kaali
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl oliiviöljyä
- Kourallinen tuoretta persiljaa
- 400-600 g jauhelihaa
- 1 dl riisiä
- 1 ½ tl suolaa
- 2 tl pippuria
Kastike (uuni)
- ¾ dl kaalikeitinvettä vettä
- 2 dl kermaa
- ½ kasvisliemikuutio
VALMISTUS
- Laita riisille ja kaalille keitinvedet kiehumaan ja suolaa vedet (kaksi erillistä kattilaa).
- Leikkaa kaalista kova kantaosa pois.
- Kun vedet kiehuu, laita riisi omaan kattilaan kiehumaan niin kauan kuin pakkauksessa sanotaan, ja kaali kiehumaan 10 minuutiksi.
- Kuullota pannulla öljyn kanssa sipuli ja valkosipulin kynsi.
- Sekoita kulhossa raaka jauheliha, sipuli, valkosipuli, hienonnettu persilja, suola, pippuri ja keitetty riisi. Sekoita käsin tasaiseksi massaksi.
- Kun kaali on kiehunut, sen lehdet irtoavat helpommin ja ovat pehmeitä rullaamista varten.
- Ota yksi lehti kerralla, leikkaa siitä noin 1-2 cm kovaa suoniosaa pois (kuvan mukaisesti). Annostele noin 1 ½ rkl jauhelihatäytettä lehden keskelle ja rullaa (kuva 1)
- Asettele valmiit rullat vuokaan.
- Kun vuoka on täytetty kaalikääryleillä, kaada niiden päälle kastike. Kastike valmistetaan sekoittamalla kastikeainekset yhteen. Tämä vie aikaa vain minuutin.
- Paista uunissa 200 asteessa 1 tunti.
- Saat rapean ja ruskean pinnan, kun paistat rullat myöhemmin pannulla, mutta ei tarvitse.
Kommentoi