2 Helppoa ja Terveellistä Persimon Reseptiä, joita Käytän Sesonkiaikaan
Lokakuun tullessa monet hedelmät löytävät tiensä kauppojen hyllyille.
Näistä yksi on herkullinen hedelmä, persimon, joka oranssilla värillään tuo väriä ja makua ruokiin, joita haluat nauttia tänä syksynä.
Oletko sinäkin yksi niistä, jotka etsivät kakia, eli persimonia kaupasta jo syyskuun lopulla. Minä ainakin olen. Ihan turhaan, sillä persimonia on saatavilla vasta lokakuun puolivälistä alkaen, jolloin on sen sesonki. Yritän joka vuosi löytää niitä kaupasta aikaisemmin. Toivon aina olevani jotenkin onnekas ja saavani niitä, mutta niitä ilmestyy aina niiden oikeaan aikaan. Enkö koskaan opi? Ehkä en. Ainakaan, kun kyse on tästä ihanasta hedelmästä.
Rakastan tätä hedelmää sellaisenaan tai ruoassa. Yleensä laitan sitä salaatin sekaan, koska persimonin terveellisyys antaa trooppisen vivahteen helpolle arkiruoalle.
Kun nautin sitä sellaisenaan, se korvaa makean, jolloin en syö mitään epäterveellistä. Joskus sekoitan sitä kreikkalaisen jogurtin ja mantelien kanssa, jolloin siitä muodostuu täyttävä ja raikas välipala.
Mikä on Persimon?
Kaki, sharon tai persimon on makea, ulkonäöltään tomaattia muistuttava hedelmä. Se on Aasiasta, Kiinasta kotoisin, jota nykyään viljellään myös Euroopassa.
Hedelmän voi syödä kuorien kanssa tai ilman. Kuoret ovat tuntumaltaan kovemmat kuin tomaatin kuoret, mutta ne eivät kuitenkaan ole niin kovat etteikö niitä voisi syödä. Monesti ne syödäänkin hedelmän kanssa.
Se on terveellinen hedelmä, jota on saatavilla vain syksyllä ja talvella, joten niitä kannattaa syödä silloin kun niitä on, koska uutta satsia saa odottaa taas pitkään.
Persimonin Terveyshyödyt
Persimon ei ainoastaan ole makea hedelmä ja välipala, vaan myös A-vitamiinin ja C-vitamiinin lähde. Ihmisen keho tarvitsee A-vitamiinia, koska se parantaa näköä ja ihon terveyttä. C-vitamiinia saa yleensä sitrushedelmistä, mutta onneksi myös kakihedelmä on mahdollistanut sen saannin. Se auttaa vahvistamaan vastustuskykyä, mikä sopiikin hyvin sen sesonkiin, sillä etenkin syksyllä ja talvella tarvitsemme vahvaa vastustuskykyä.
Se on oiva kuidun lähde, joka ylläpitää suoliston toimivuutta. Tarvitsemme kuituja päivittäin, joten yksi kaki päivässä on oikein hyvä valinta. Niitä ei kuitenkaan tarvitse syödä joka päivä. Tarkista myös, ettei sinulla ole allergiaa tai tule allergista reaktiota siitä, koska sekin on mahdollista, jos keho ei ole tottunut trooppisiin hedelmiin.
Myös antioksidantteja löytyy runsaasti, joten persimon terveellisyys on enemmän kuin hyödyllinen!
Ruoanlaitossa
Muistan, kun maistoin ensimmäistä kertaa sharonia. Olin hieman epävarma, miltä se maistuisi. En siksi, koska en olisi uskaltanut maistaa vaan siksi, koska en tiennyt, mitä odottaa. En ollut silloin koskaan edes huomannut sitä hedelmäosastolla. Tästäkin on varmaan ainakin “ihan liikaa” vuotta aikaa. En edes halua laskea, kuinka monta vuotta, mutta kauan.
Onneksi yllätys oli positiivinen.
Jo ainakin 10 vuotta se on ollut yksi suosikki hedelmistäni, enkä koskaan malta odottaa sen tuloa kauppoihin. Kai siinä on se odotuksen tunnekin, mikä lisää halua saada jotain, mikä ei ole melkein vuoteen saatavilla.
Sama pätee joulusuklaan kanssa, jota aina odottaa joulun kanssa, mutta nyt on kuitenkin kakin aika loistaa.
Siitä voi valmistaa raikkaita salaatteja ja maukkaita jälkiruokia.
Jaan kaksi ehdotonta suosikkia, jossa itse pidän kakin käytöstä. Toivon, että nämä päätyvät sinunkin suosikkilistalle. Molemmat ovat terveellisiä reseptejä, jotka sopivat hyvin sellaisenaan tai muun ruoan lisukkeeksi.
Salaatti valmistuu hetkessä. Ainoat ainekset, jotka pilkotaan on itse kaki ja sinihomejuusto. Jos et pidä sinihomejuustosta, voit käyttää esimerkiksi vuohenjuustoa tai mozzarellajuustoa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan sinihomejuustolla, jos pidät sen mausta.
Persimon reseptissä salaatinlehtinä voi käyttää ohjeessa käytettyjä tai muuta salaatti mix-pusseja, joita kaupasta on saatavilla.
Monet eivät pidä rucolasta, joten sen voi helposti korvata muilla salaateilla.
Jälkiruoaksi voit valmistaa erityisen helppoa kaki suupalaa, jossa kreikkalainen jogurtti pakastetaan, jolloin makea välipala muistuttaa jäätelöä. Persimon jälkiruoka on terveellinen vaihtoehto muille sokerillisille jälkiruoille, joten voit nauttia tätä huoletta.
Voit valmistaa näitä molempia ruokia samana päivänä tai yhdistellä muiden ruokien kanssa. Olen varma, että näillä kahdella persimon reseptillä tulet muuttamaan ihmisten käsityksen tästä herkullisesta hedelmästä.
Resepti 1. Raikas Persimon Salaatti Ohje
4 annosta
Ainekset
- 2 persimonia
- ½ granaattiomenan siemeniä
- 200g rukolaa
- 200g pinaattia
- 100 g sinihomejuustoa
- 100 g pekaani-pähkinää
- 3 rkl omenasiiderietikkaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl dijon-sinappia
- 1 tl hunajaa
- ½ – 1 tl pippuria
- ½ tl suolaa tarvittaessa (sinihomejuusto on itsessään suolainen)
VALMISTUS
- Leikkaa persimon viipaleiksi, kaiva granaattiomenan siemenet ja leikkaa sinihomejuusto pieniksi paloiksi. Lisää kulhoon.
- Lisää sekaan pesty rukola ja pinaatti (tai jokin muu valitsemasi salaatti yhdistelmä), ja pekaanipähkinät. Sekoita kaikki yhteen.
- Mausta jäljellä olevilla aineksilla, joka on salaatille tuleva kastike.
Vinkki: Voit käyttää rukolan ja pinaatin sijasta muita salaattisekoituksia, joista itse pidät.
Resepti 2. Terveellinen Persimon Kreikkalainen Jogurtti Suupalat Ohje
Ainekset
- 500 g kreikkalaista jogurttia
- 2 tl vaniljauutetta- tai siirappia
- 3 rkl hunajaa
- 1 ½ – 2 persimonia
VALMISTUS
- Sekoita kreikkalainen jogurtti, vaniljauute- tai siirappi ja hunaja keskenään.
- Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai astiaan.
- Asettele päälle viipaloidut persimonit.
- Laita pakastimeen vähintään 3 tunniksi.
- Kun jälkiruoka on jähmettynyt, leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi ja nauti.
Vinkki: Voit laittaa suupalojen sekaan myös tuoreita mansikoita tai mustikoita ja mantelirouheita. Näin suupalat muuttuvat välipaloiksi, jotka pitävät vatsaasi kylläisempänä.
Tarjoiluehdotus: Kun jäiset suupalat leikkaa vinoittain ruudun muotoisiksi, niistä saa kauniit persimon jälkiruoka palat, joita on mukava napostella ja nauttia ruoan jälkeen. Kreikkalainen jogurtti on kevyempi vaihtoehto esimerkiksi turkkilaiseen jogurttiin verrattuna, jolloin jälkiruoasta ei synny liian raskasta pääruoan jälkeen.
Lue seuraavaksi Coleslaw-salaatin valmistus.
Kommentoi