Herkullinen Korvapuusti Ohje, jolla Leivon Kanelipullat ja Muut Perinteiset Pullat
Eikö olekin totta, että paras korvapuusti on tahmea-täytteinen pehmeä pulla?
Korvapuusti tunnetaan Skandinavian maissa ja Pohjois-Amerikassa hyvin, ja Suomessa monet saattavat nauttia pullaa jopa päivittäin kahvin kanssa.
Suomessa kanelipulla tunnetaan nimeltään korvapuusti ja se näkyy myös niiden muodossa, mutta Amerikassa ne ovat enemmän kanelirullat, jotka ovat vain rullattu ja saatettu jopa laittaa vuokaan, jolloin ne paistuvat toisiinsa kiinni.
Olen tehnyt korvapuusteja monesti, mutta ensimmäisillä kerroilla niiden ulkonäkö on aina ollut vähintäänkin epämääräinen. Ne ovat olleet epämuodostuneet korvapuustit. Ei sellaisia kahvilapullan näköisiä. Niin se kai monesti menee, kun tekee jotain ensimmäistä kertaa. Harjoitus tekee mestariksi.
Korvapuustin valmistus
Pullataikina on helppo valmistaa, mutta siinä on vain monta vaihetta, jotka kaikki sisältävät pitkän odotusajan, sillä taikinan on annettava kohota.
Taikina tarvitsee joko kuiva- tai tuorehiivaa, joka kohottaa taikinan. Ilman hiivaa voit sanoa pullille hyvästit. Onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Alhaalta ainekset-listasta näet tarkalleen, mitä tarvitset.
Ei haittaa, vaikka ensimmäisellä kerralla et onnistuisi, sillä aina kannattaa yrittää tehdä amerikkalainen kanelipulla uudestaan ja uudestaan.
Tiedän, että liiallinen pullan syönti voi kasvattaa kurvejasi, mutta ne voi vaikka antaa ystäville tai laittaa pakkaseen, jolloin vältyt liialliselta makean syönniltä. Itse laitan aina pullaa pakkaseen, koska jollain ihmeen tavalla onnistun aina tekemään liikaa pullaa, ja niitä ei halua syödä montaa päivässä ja monta päivää peräkkäin.
Tärkeintä on, että jaksaa harjoitella, jotta onnistuisi seuraavalla kerralla. Ei sitä muuten opi, miten täydellinen korvapuusti valmistuu.
Perinteiset korvapuustit ovat olleet niin monesti keittiössäni, että nyt on aika tehdä amerikkalaiset kanelipullat. Ne rullat, jotka asetellaan vuokaan vierekkäin ja jotka paisuvat yhteen kauniisti.
Kanelipullat voi valmistaa samalla reseptillä kuin korvapuustit. Vain niiden ulkonäkö eroaa hieman toisistaan. Kanelipulla taikina levitetään isoksi levyksi, jonka päälle levitetään voi ja kaneli-sokeriseos. Tämän jälkeen korvapuusti fariinisokeri taikina rullataan alusta loppuun, jolloin siitä muodostuu pitkä rulla. Kun rulla on valmis, siitä leikataan samansuuruiset viipaleet.
Tässä vaiheessa saat hetken levätä, kun olet asettanut amerikkalaiset korvapuustit vuokaan, koska niiden pitää taas antaa kohota noin 20 minuuttia. Paljon kohoamista, mutta hiljaa hyvä tulee!
Miksi korvapuusteista voi tulla kovia?
Kanelirullat voivat osoittautua koviksi, ja niin myös sen ulkopinnalla oleva kuori voi olla kuiva. Tämä saattaa käydä ensimmäisellä yrityksellä. Kerran tein niitä ja käytin kanelirullataikinan reseptiä, jossa kerrottiin, että sen tulee antaa kohota 1-2 tuntia ja muotoilla sitten rulliksi ja kohota uudelleen 30-60 minuuttia ja sitten paistaa. Päädyin antamaan toisen kohotuksen mennä noin 3 tuntia. Luulen, että tämä teki heistä kovia.
Kysymykseni kuuluu, olisiko taikinaan voinut lisätä jotain, jotta se pysyisi pehmeänä? Vai olisiko minun pitänyt tehdä taikinalle jotain toisin sen muotoilun jälkeen (kuten laittaa lämpimään)?
Vai pitäisikö minun vain leipoa pullat heti muotoilun jälkeen, eikä antaa niiden kohota uudelleen?
Tein tänä aamuna kanelipullia ja kun ne tulivat ulos uunista, ne näyttivät hyviltä, mutta olivat erittäin kovia. Kokeilin niitä joka tapauksessa, koska olin todella halukas maistamaan niitä, mutta ne eivät olleet lainkaan, mitä odotin.
Jos käytät kiertoilmauunia ja taikina on liian kuivaa, sen ympärillä kiertävä kuuma ilma saattaa kuivua. Jos näin tapahtuu, voit yrittää laskea lämpötilaa 5-15 astetta celsiusta ja pidentää kypsennysaikaa hieman.
Jos taikinasi on kunnossa, mutta pullat ovat vielä liian kovia paistamisen jälkeen, niin suosittelen antamaan niiden jäähtyä noin 30 minuuttia ennen kuin otat ne pois. Tämän pitäisi auttaa niitä tulemaan hennommiksi.
Miksi korvapuustit ovat niin hyviä?
Moneen makeaan pullaan, ja etenkin kanelipullaan vastaus löytyy ensimmäiseksi sokerista. Jos kanelirullat valmistaa amerikkalaisittain, on niissä valkoinen kuorrutus, joka on pääosin tomusokeria ja voita. Siksi amerikkalainen kanelipulla on monesti hyvin kostea koostumukseltaan.
On monia tapoja tehdä kanelirulla, ja jos olet joskus syönyt hyviä sellaisia, tiedät, että ne ovat kaikki sen arvoisia. Kuitenkin parasta on niiden pehmeä kanelikeskusta, joka on aina se nautittavin osa koko pullasta.
Miksi ne maistuvat silti niin hyvältä? Mikä reseptissä ja tekniikassa tekee niistä niin erikoisia?
Rakastan korvapuustien tekemistä kotona, ja olen vuosien varrella kokeillut monia erilaisia reseptejä. Olen onnistunut ja epäonnistunut. Kaikki tämä kuuluu leipomisen oppiin ja arkeen. Monet reseptit toimivat hiukan eri tavalla, ja se tekee siitä niin mielenkiintoista. Niillä on aina tarina, joka saa ne loistamaan ja näin syntyy aina uusia hyviä kanelirulla reseptejä.
Korvapuustit ovat niin hyviä, että niitä on vaikea vastustaa uunituoreina.
Amerikkalaiset Kanelipullat Ohje
12 annosta
Ainekset
Pullataikina
- 1 pussi kuivahiivaa
- 2 ½ dl täysmaitoa
- 1 dl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- 100 g suolaamatonta voita
- 8 dl jauhoja
- 2 kananmunaa
Korvapuusti täyte
- 1 dl fariinisokeria
- 3 ½ rkl kanelia
- 70 g voita
VALMISTUS
- Liuota kuivahiiva kädenlämpöisessä maidossa. Lisää hetken kuluttua kananmunat, sokeri, suola, kardemumma ja jauhot.
- Lopuksi lisää sulanut voi joukkoon ja vaivaa taikina tasaiseksi kunnes se irtoaa kulhosta. Muodosta taikinasta pyöreä pallo, laita kulhoon ja liinan alle kohoamaan 1 tunniksi.
- Kauli taikina isoksi levyksi, levitä päälle täytteen voi. Sekoita yhteen fariinisokeri ja kaneli, ja ripottele seos voin päälle.
- Rullaa taikina ja leikkaa siitä noin 4 cm viipaleet.
- Voitele vuoka tai käytä leivinpaperia. Aseta rullat vuokaan niin, että leikattu osa jää ylöspäin niin, että kanelikierre näkyy ylhäältä päin katsottuna (ei tarvitse olla toisissaan kiinni, koska uunissa ne paisuvat lisää).
- Peitä korvapuustit liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Tämän jälkeen paista uunissa 180 °C asteessa noin 15 minuuttia.
Lue seuraavaksi tahmaiset suklaabrowniet.
Kommentoi